AmigaOne - nytt liv til gammel storhet?

Vi har hørt det før, men denne gangen skal det visstnok være sant. Amiga gjenoppstår under navnet AmigaOne, og de første eksemplarene av datamaskinen ventes i butikken her hjemme allerede i vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AmigaOne-prosjektet har pågått i over to år, men er av forskjellige grunner blitt forsinket gang etter gang (blant annet pengeproblemer som følge av dot.com-krisen). Men nå er endelig de første hovedkortene klare, og forhandlere og utviklere fikk i påsken tilbud om å kjøpe såkalte developer-kort til redusert pris med betaversjon av Amiga OS4.0. Disse ble ellers levert med LinuxPPC og LinuxUAE.

Vi skrev om AmigaOne-prosjektet første gang 17. desember 2000.

Amiga Inc., med Bill McEwen i spissen, lover at AmigaOne-prosjektet snart er i havn, og at de første eksemplarene av komplette systemer vil være tilgjengelig i butikkene allerede i løpet av våren.

PowerPC-prosessor

AmigaOne er bygd på PowerPC-konseptet, hovedkortet er produsert i Taiwan, og lisensiert av britiske Eyetech. Maskinene som blir tilgjengelig i første omgang vil ha følgende spesifikasjoner:

- 600 MHz G3 PowerPC CPU fra IBM
- 133 MHz fsb
- Fdd/Serial/Parallel/Keyboard/Mouse connectors
- 2 x USB
- 10/100 Mbit LAN Ethernet
- AC97 Soundchip (line in, mic in, line out)
- UDMA100 IDE controller x 2
- 4 x PCI
- AGP (2xSpeed)
- 3,5" HD Floppy diskdrive

Brukergrensesnittet på AmigaOS har mange likheter med andre kjente grafiske operativsystemer (klikk på bildet for stor versjon)
Brukergrensesnittet på AmigaOS har mange likheter med andre kjente grafiske operativsystemer (klikk på bildet for stor versjon) Vis mer

Maskinene vil kunne leveres med harddisker på inntil 80 GB, ATI eller Matrox skjermkort, og kan ellers utstyres med standard CD-brennere, DVD-spillere etc. Operativsystemet er AmigaOS 4.0 (foreløpig bare i betautgave).

AmigaOne skal kunne kjøre programvare fra gamle A1200, A2000, A3000 og A4000 ved hjelp av en innebygd emulator.

Hovedkortene er i full ATX-størrelse, og vil passe i vanlige PC-kabinetter.

(kilde: ComputerCity)

Tilgjengelig i Norge i løpet av mai

- Ferdige systemer vil koste fra rundt 5.000-6.000 kroner i Norge, uten skjerm, og vi forventer å ha de første maskinene klare for leveranse allerede i løpet av mai måned, forteller Halvard Bjørgum i trondheimsfirmaet Datakompaniet, til DinSide. Det er dette firmaet som importerer og forhandler Amiga og tilbehør i Norge.

- Vi forventer ikke noen salgsboom, men AmigaOne's styrke vil ligge innen for eksempel videoredigering og multimedia. Her vil maskinen være et alternativ til dagens PCer og Mac, sier Bjørgum, som anslår gruppen aktive amigaentusiaster i Norge til å omfatte rundt 1.000 personer.

Lenker:
Datakompaniet
Amiga inc.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!