Amiga opp fra graven?

Denne gangen skal det være mer enn rykter. De første bildene av det nye Amiga OS3.5 har blitt "løslatt", og til høsten planlegges det å relansere nye Amiga-maskiner med nytt operativsystem tilpasset Internett.

Klikk her for å se stor skjermkopi av den nye Amiga OS 3.5. Vis mer

Amiga har blitt relansert mange, mange ganger de siste årene. Men aldri har vi fått noe mer enn optimistiske lovnader og glade visjoner.

Men Amiga OS 3.5 skal nå være nær en realisering, og de første skjermbilder av operativsystemet har blitt tilgjengelig. Men det finnes ingen form for betaversjon som kan lastes ned fra Internett.

Utviklingen av det oppgraderte operativsystemet skjer ved Amigas kontorer i Langen, Tyskland, og etter mye turbulens og eierskifter de siste årene, synes det som om man endelig har klart både å sette seg mål og forfølge dem.

Konkurser og tomme løfter

Bak Amiga står det nå solide eiere, nemlig den store amerikanske PC-produsenten Gateway.

Det var Commodore som eide Amiga gjennom mesteparten av dens glansdager, fra 1984 frem til de gikk konkurs i 1994.

Gateway kjøpte Amiga i mars 1997, og skulle både ha lansert en ny maskin, basert på prosessor fra Intel, og tilhørende programmer i fjor høst. Rot og dårlig ledelse oppgis nå som grunn til at bortimot ingenting skjedde.

Men nå finnes det et eget utviklingsteam med dedikerte ledere, som arbeider med utviklingen av neste generasjon av Amiga.

Amiga dør uten Internett

Norske Opera Software ga en stund håp til lidenskapelige Amiga-tilhengere verden over. Med sine planer om å hjelp frem en Amiga-versjon av Opera, kunne de ha gitt Amiga-miljøet det de trenger aller mest nå: Gode verktøy til bruk på Internett.

Etter at Opera kastet inn håndkledet, skal i stedet åpen kode fra Netscape-eide Mozilla gjøre jobben. En gruppe på seks utviklere og over 1000 betatestere har satt seg som mål å utvikle en nettleser som støtter det siste innen teknologi for Java og JavaScript.

Går alt etter planen, vil den nye nettleseren komme i betaversjon i mai, mens ferdig versjon ventes å være ferdig en en gang i løpet av sommeren.

Er det fortsatt interesse for Amiga?

Amiga har fortsatt mange svorne tilhengere, som tviholder på sine maskiner. Fortsatt går det an å kjøpe Amiga, og norske leverandører kan skaffe Amiga 1200 med 3,2 GB harddisk til ca. 5000 kroner.

Men skal en ny Amiga klare seg økonomisk, trenger den langt flere kunder enn den nå har tilhengere. For selv om Amiga var en nyvinning i sin tid, vil lojalitet og nostalgi ikke være nok til å gi Amiga en posisjon i dagens marked, som er langt mer opphetet enn det var på midten av 1980-tallet.

Utfordringen blir derfor å levere Amiga med kvaliteter som overgår Windows 98, enten det er innen funksjonalitet, driftssikkerhet eller brukervennlighet.