AMDs nye medieplattform

Med AM2-sokkelen kommer også de første AMD Live! PCene denne sommeren. Men hva er det egentlig? Og vil det holde mot konkurrenten Viiv?

"Live" er et sånt ord som alle liker... Creative hadde jo sitt Sound Blaster Live! lydkort, Microsoft kjører sitt eget løp med Windows Live og AMD vil ikke være noe dårligere: AMD Live! er på vei.

Som kanskje noen har lagt merke til så rimer Live! på Viiv (i hvert fall når det uttales riktig), og det er ikke uten grunn at vi kobler sammen de to ordene. Mange husker kanskje at vi har omtalt Intels satsning på stue-PC-fronten i denne artikkelen, og Live! er AMDs motstykke til dette.

Krav til maskinvare

AMDs nye medieplattform


Naturligvis skal Live! bygges rundt AMDs teknologi, og krever en AMD Athlon 64 X2 eller FX prosessor på sokkel AM2 og med minimum 1 GB DDR2-minne. Lyden skal også være god: 5.1 HD audio (eller bedre) med SPDIF-utgang. Grafikkløsningen må være bra nok til å takle Vistas "Aero"-grensesnitt - dvs. et nyere kort med minimum 128 MB RAM.

Operativsystem for Live! er (som med Viiv) Windows XP Media Center Edition eller Vista Premium når denne blir tilgjengelig. Live! har også krav når det gjelder støy. Blant annet skal Cool-n-Quiet være påskrudd, og strømforsyningen skal være støysvak.

AMD har allerede fått med seg en del kjente produsenter både når det gjelder ferdige PCer og enkeltkomponenter. Det betyr at vi allerede har fått produkter merket "AMD Live! Ready", og komplette PCer kan vi som sagt vente oss innen kort tid.

Men kan det brukes til noe?

Ja det var jo det da...

AMDs nye medieplattform

Kaster vi et skrått blikk på Viiv har jo et av problemene så langt vært nettopp mangelen på tjenester, noe som i praksis har betydd at Viiv-PCer kun har vært maskinvare med en merkelapp som gjør den dyrere.


Dersom AMD klarer å treffe markedet på en annen måte har de en god mulighet til å kapre flere av de som sitter på gjerdet og kunne tenke seg en stue-PC, men er usikre på om de får brukt den til noe fornuftig.

Akkurat som Viiv er Live! et samlebegrep for maskinvare og programvare. Men der Intels Viiv satser en del på (betalings)tjenester vil Live! være hovedsakelig rettet mot å spre og dele media som allerede eies av brukerne, og det virker som den vil være bedre på dette enn Viiv dersom vi skal bedømme programvaren som hittil er annonsert for Live!:

  • AMD LIVE! On Demand - gir muligheten til å ta opp TV-sendinger og streame lyd og bilde til andre PCer eller enheter.
  • AMD LIVE! Compress - gir muligheten til å komprimere store filer
  • AMD LIVE! Network Magic - skal gjøre det enkelt å sette opp og sikre hjemmenettverket.
  • AMD LIVE! LogMeIn - gir muligheten for fjerninnlogging med aksess til programmer etc. og flytting av filer mellom PCer på forskjellig nettverk.
  • AMD LIVE! Media Vault - sørger for automatisk backup til sikre servere på Internett.
Disse programmene skal kunne lastes ned fra AMD Live!s nettsted.

Mye av dette er oppkjøpt tredjeparts programvare knyttet opp mot AMDs navn, men spørsmålet er om de kan få det til å bli enkelt og brukervennlig. Siden Viiv-tjenestene lar vente på seg spørs det nok om ikke Live! kan være et bedre alternativ dersom rrogramvaren fungerer og samtidig er være enkel nok å bruke. Så dette kommer vi selvfølgelig til å se nærmere på når vi får begravd nesa i de første Live!-maskinene.

I mellomtiden kan du jo sjekke ut den seneste stue-PCen vi har sett på.