AMD vs Intel - rått parti?

Nye prosessorer - mer å velge mellom? Og prisen?

AMD lanserte tidligere denne uken nye prosessorer, og det tok ikke mange timene før omfattende tester ble publisert på de store nettsidene som Toms Hardware, Anandtech, Extremetech osv. Det skyldes selvsagt at disse prosessorene allerede har vært ute hos testerne en stund før den offisielle lanseringen.

De siste prosessorene AMD lanserte konkurrerer ikke med Intels toppmodeller, verken i pris eller ytelse. De ligger i prisområdet under 1500 kroner, mens AMD og Intels raskeste ordinære modeller ligger nesten tusenlappen høyere. Over dette igjen ligger de ekstreme utgavene som bare de "gale" entusiastene med alt for mye penger kjøper, hvor de betaler dobbel pris for 5-10% høyere ytelse.

Hvis vi sammenligner de to platformene AMD og Intel med utgangspunkt i prisleiet rundt 1500 - 1800 kroner - hva ender vi opp med i pris og ytelse?

Den raskeste prosessoren

Det er egentlig bare tre ting som gjelder for en prosessor, den skal være rask, bruke minst mulig strøm og ikke bli for varm (de siste to henger ofte sammen). I lang tid har varmeutvikling ikke vært så viktig for produsentene, det var bare ytelse som gjaldt. I det siste har dette snudd seg fordi varmeutviklingen stoppet mulighetene for høyere hastigheter og fordi oppmerksomheten rundt effektbruk har blitt langt større.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I prisklassen 1500 - 1800 kroner har vi plukket ut fem prosessorer:

  • Intel E8400 3 GHz
  • Intel E8500 3,16 GHz
  • Intel Q8200 2,33 GHz
  • AMD Phenon II X3 720
  • AMD Phenon II X4 810

Hvordan kommer disse ut i de siste testene?

Direkte sammenligning av alle testene blir vanskelig, det er ikke alle modellene som testes i alle sammehenger. Anand har testet Intel E8400 mens Tom har testet E8500, men de to ligger svært nær hverandre i pris og ytelse, derfor er begge med i vår lille tabell.

AMD vs Intel - rått parti?


Kort oppsummert er ikke forskjellene dramatiske. E8400, som er den mest populære 2-kjerneren fra Intel koster 200 kroner mer enn 3-kjerneren X3 720 fra AMD, og slår den på alle områder. I forhold til pris har AMD en liten fordel, men her snakker vi om små marginer.

De eneste områdene hvor AMD scorer topp er på videoredigering/brenning til Blu-ray. Her klarer AMD sin X4 å passere Intels 4-kjerner med god margin.

På kombinasjonstesten PCMark Vantage klarer samme prosessor å snike seg litt forbi 2-kjerneprosessoren E8500.

Legg også merke til at Intel knuser AMD på filpakking (Zip).

Hva med resten av maskinen?

Hovedkort for AMD med støtte for DDR3 minne får du fra fra 1250 kroner, mens prisene begynner på 1699 for hovedkort som støtter dette for Intels i7-platform.

Core2-serien til Intel trenger ikke DDR3, men det finnes. Prisene starter på 1899, men de fleste ligger godt over 2000-grensen.

Prisene på DDR3-minne er noe høyere enn DDR2, selv om det er et stort område med overlapping.

Rimeligste DDR2 PC5300 koster 269 kroner for 2 GB, mens det dyreste DDR2 koster 795 kroner for et 2 GB kit.

Rimeligste DDR3 1066 MHz koster 315 kroner for 2 GB, dyreste ligger på 1150 kroner.

Men det er ikke noe poeng i å spandere DDR3 på PCer med disse prosessorene, det innebærer begrensninger i hastighet, angall brikker og forskjellene i ytelse er i følge Anandtechs tester helt marginale. Først når du velger Intel i7-platformen kommer denne minnetypen til sin rett, med påtagelig bedre minneytelse.

Utover dette er det ikke lenger snakk om forskjellige platformer, men fritt valg av komponenter som skjermkort, disker, kabinett, strømforsyning osv.

Konklusjon?

For en PC i prisklassen mellom 6 og 7000 kroner kan du spare noen hundrelapper ved å velge AMD-platform, uten at ytelsen blir merkbart dårligere.

Les også: Dette kan vel kalles ekstrem overklokking