AMD viser nyheter

CeBIT: Intels største konkurrent, AMD, viser fram en rekke nye produkter på årets CeBIT-messe i Hannover. Tre nye prosessorer basert på Athlon-kjernen er på vei.

Prosessorene blir bare raskere og raskere, og utviklingen vil ingen ende ta. AMD har mye spennende på gang i løpet av dette og neste år, og først ute er Thunderbird, Spitfire og Mustang-prosessorene.

Thunderbird-prosessoren ble vist fram på en lukket visning i en av CeBIT-hallene. Prosessoren var klokket til 1116 MHz, og har en integrert L2-hurtigbuffer på 256 KB. Dette betyr, i følge AMD, en ytelsesøkning på opptil 10%. I følge ubekreftede rykter skal Thunderbird etterhvert kunne konkurrere med Williamette fra Intel.

Thunderbird kommer på markedet rundt april/mai 2000, i Socket A-utgave. En Slot A-versjon kommer senere, mellom juni og august.

Høy- og lavpris-alternativer

Dette er ikke alt. Tett etter Thunderbird følger Spitfire, en løsning for billige PCer. Denne prosessoren har 64-128 KB L2-hurtigbuffer, og kommer kun i Socket A-utgave. Det ventes at brikken kommer mellom juni og august, samtidig som Thunderbird Slot A.

Senere i år kommer tungtvekteren: Mustang. Med opptil 2 MB integrert L2-hurtigbuffer, er denne prosessoren beregnet for servere og arbeidsstasjoner. Hvis alt går etter planen vil Mustang se dagens lys i september/oktober.

To nye brikkesett er også på vei for å utnytte prosessorenes muligheter: AMD 760 vil komme på markedet samtidig som Mustang-prosessoren, og støtter også Thunderbird. Brikkesettet vil også støtte DDR (double data rate)-minne med 200 og 266MHz-hastighet. 4X AGP er også støttet.

I desember kommer AMD 770-brikkesettet, som tillater to Mustang-prosessorer samtidig. Gjennom den såkalte LDT-teknologien kan flere dobbel-Mustang-systemer kobles sammen, som resulterer i svært kraftige løsninger.

AMD har også en helt ny kjerne under utvikling. Denne er kjent som Sledgehammer (K8), og er en oppfølger til Athlon-arkitekturen. Dette er imidlertid langsiktige planer, og K8-prosessorer vil nok ikke komme på markedet før om omtrent ett år.