AMD viser muskler igjen

Nye Phenom II-prosessorer skal være billigere og raskere enn tilsvarende fra Intel.

Totalt fem nye prosessorer fra AMD ble lansert mandag, samtlige med 3 eller 4 prosessorkjerner. Prosessorene er kompatible med hovedkort med sokkel av typen AM2+, men også de nye hovedkortene med AM3-sokkel. AM3 gir samtidig støtte for DDR3-minne, som skal gi bedre ytelse i mange situasjoner.

Fem nyheter

De firekjerne prosessorene trekker alle maksimalt 95 watt, og har fått navnene X4 910, X4 810 og X4 805. De to første har en klokkehastighet på 2,6 GHz, mens 805-modellen er klokket til 2,5 GHz. De har henholdsvis 6 og 4 megabytes L3 hurtigminne.

I tillegg kommer de to trekjernede X3-modellene 720 og 710, som er klokket til henholdsvis 2,8 GHz og 2,6 GHz. Begge disse modellene har 6 megabytes med L3 hurtigminne.

Til dels mye raskere enn Intel?

Man skal alltid ta produsentenes egne ytelsestester med en stor klype salt, men hvis målingene til AMD er i nærheten av riktige, er det oppsiktsvekkende nok. Blant annet hevder AMD at modellen X3 720 er mellom 17 og 24 prosent raskere enn Intel Core 2 Duo E8400 ved koding av video. X3 720 er dessuten rimeligere, og byr på én ekstra prosessorkjerne i forhold til E8400 (Intel tilbyr i skrivende stund ingen tre-kjerners prosessorer).

Også gjengivelse av 3D-grafikk skal være til dels vesentlig raskere enn Intel-prosessoren.

E8400 er interessant i denne sammenhengen, fordi den har lenge vært blant de aller mest populære Intel-prosessorene.

Forbehold

Det tas riktig nok forbehold med hensyn til programvare som brukes til formålet, men dette kan love godt for konkurransen på prosessormarkedet, som har vært vært svært skjev fordel Intel de siste par årene.

Priser og flere detaljer om de nye prosessorene finner du hos Digi.no.