AMD viser 900 MHz uten ekstra kjøling

Intel klarer ikke å levere nok av sine raskeste prosessorer. AMD annonserer og demonstrerer stadig raskere prosessorer. Her er en oversikt over utviklingen.

Intel har store problemer med å levere sine raskeste prosessorer til de store kundene. Det har medført at AMD øker sine markedsandeler voldsomt. I England rapporterer The Register at Athlon nå har hele 35% markedsandel.

Dette vil selvfølgelig ikke vedvare, men viser at ingen lederposisjon varer evig, selv om det i perioder kan se stygt ut.

900 MHz uten kjøleskap

På AMD sin stand på Comdex, viste selskapet PCer som kjørte Athlon-prosessorer både på 800 og 900 MHz - uten spesialkjøling, som vi har testet tidligere. Riktignok brukte de større vifter og kjølefinner enn normalt, men det var altså ikke snakk om annet enn vanlig luftkjøling.

AMD-framdrift

AMD sin vei fram til 900 MHz og høyere skal likevel tilbakelegges i etapper. Den første annonseringen ventes å bli for 750 MHz, og datoen blir den 29 november. Denne prosessoren vil være basert på 0,18 mikrometer-teknologi, men materialet i de interne koblingene vil fremdeles være aluminium - ikke kobber.

Tidlig i år 2000 vil 800 MHz-versjonen bli lansert, og 900 MHz vil komme like etter.

Thunderbird - hurtigminne på full speed

En svært viktig del av ytelsen hentes fra et raskt og stort hurtigminne. Her har dagens raskeste Athlon-utgaver måttet slakke av litt på spesifikasjonene. Men mot midten av år 2000 vil AMD lansere versjonen "Thunderbird", hvor hurtigminnet kommer opp igjen i hastighet, med en frekvens lik prosessorhastigheten. Det ser også ut til at AMD vil beholde størrelsen på hurtigminnet på hele 512KB. Det krever at AMD klarer å integrere hurtigminne i prosessorkjernen, noe som ligger litt fram i tid.

Denne utgaven vil dermed konkurrere med Intels Xeon-versjoner.

Dagens Athlon har et hurtigminne på halve prosessorfrekvensen, og denne faktoren vil øke til 2,5 og 3 på de neste og raskere modellene, inntil integrasjonen i prosessorkjernen er klar.

Spitfire - AMDs svar på Celeron

Den samme prosessorkjernen som sitter i Athlon vil også komme i én brikke, akkurat som på Intel Celeron i forhold til Pentium. Forskjellen vil også hos AMD være et mindre hurtigminne integrert i prosessoren enn på de store utgavene - og en vesentlig lavere pris.. Dermed blir prosessorkrigen trappet opp på alle områder.