AMD skjerper kampen mot Intel

Prosessorprodusenten går to veier - men hvor går de?

Foto: Asus
Foto: Asus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

AMD har ikke kunnet konkurrere med Intel på ytelse de senere årene, men dette bildet er i ferd med å endre seg. Hvem av disse erkerivalene som plasserer seg på topp i ytelsestester behøver likevel ikke å være det som betyr mest når du skal handle.

Det som er viktigst for de fleste er at pris og ytelse står i forhold til hverandre. Her har også Intel vært det beste valget i de fleste prisområdene den siste tiden, men AMD har jobbet hardt i det siste med å utvikle nye prosessorplattformer som skal endre på dette.

Fusion og Bulldozer

De to retningene som skal bringe AMD tilbake på banen bygger på to forskjellige arkitekturer. Bakgrunnen for dette er sammenslåingen med ATI i 2006, som tilførte det nye selskapet teknologi for avanserte grafikkløsninger.

Resultatet av dette er naturlig nok Fusion, som er navnet på de prosessorene som inneholder både flerkjerne prosessorer og grafikkprosessor i samme brikke.

Disse prosessorene - eller APU "Accelerated Processing Units" - kommer i utgaver både for stasjonære og bærbare. De bærbare har lavere klokkefrekvenser og et strømforbruk på maks 35-45 watt.

Fusion-prosessorer for stasjonære vil kjøre på høyere klokkefrekvenser og være konstruert for et strømforbruk på opptil 65 eller 100 watt.

Prosessorene i den nye serien som hittil har gått under kodenavnet Llano, vil bli produsert med 32nm teknikk og vil hete A4, A6 og A8 - rangert etter ytelse. Parallellen til Intels i3/5/7, men ett hakk høyere er det flere som har bemerket ...

Bulldozerer den andre platformen, som i denne omgang ikke er koblet til noen grafikkdel. Denne prosessoren er et helt nytt design, som bryter med den arkitekturen AMD har brukt siden 2003 med Athlon 64/Opteron (K8).

Bulldozer vil komme i 4 - 8 kjerners utgaver for både servere og stasjonære PC-er, og det er også snakk om en 16-kjerners utgave på to brikker, men den er definitivt forbeholdt servere.

AMD bygger opp prosesserkjernene i par, som deler flyttalsprosessor, L2 hurtigminne og andre elementer og utgjør en modul. Grupper på moduler deler så andre elementer som L3 hurtigminne og minnekontroller.

Prosessorene vil også bli produsert med 32nm teknikk.

Det er snakk om at Bulldozer-arkitekturen også skal brukes i framtidige Fusion-prosessorer.

Sokler

Til å huse Fusion-prosessorene kommer det en sokkel som kalles FM1. Denne er ikke kompatibel med noen eksisterende prosessorer fra AMD.

Brikkesettet heter A75 og vil ha innebygd støtte for USB 3.0 og SATA 6Gbps.

Foto: ASRock
Foto: ASRock Vis mer


Bulldozer for stasjonære PC-er vil fungere i samme sokkel som AMD har brukt i lang tid; AM3. Flere av disse skal visstnok kunne fungere med Bulldozer-prosessoren.

Brikkesettet blir den nye 990FX/990X/970-serien som nettopp er lansert, men denne er stort sett funksjonelt identisk med den tidligere 8-serien. Mange produsenter har valgt å kalle sokkelen på disse nye kortene for AM3+.

Hovedkortene som er klar for første generasjon Bulldozer er allerede lansert.

Foto: Asus
Foto: Asus Vis mer


Priser og levering

Prisene på prosessorene er enda ikke annonsert, det skjer ikke før rundt midten av juni.

Hovedkortene vil som vanlig ligge i prisområder fra noen få hundrelapper til 1600 -1800 kroner for de mer avanserte utgavene.

Vi kommer tilbake til flere detaljer når de offisielle lanseringene finner sted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer