AMD Sempron 140

Den koster 260 kroner, men er den kraftigste enkeltkjerneprosessoren som er i salg. Hva kan den brukes til? Vi har testet.

AMD Sempron 140
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange år siden PC-prosessorer med flere kjerner bare fantes i scifi-romaner. I 2010 er selv mange av de billigste maskinene på markedet utstyrt med prosessorer med minst to kjerner.

Flere kjerner gir til dels store fordeler når man kjører mange tunge programmer samtidig. Tidligere tester her på DinSide har vist at fordelene blir mer merkbare i Windows Vista og Windows 7 enn i Windows XP, som tross alt ble skrevet lenge før de første flerkjerneprosessorene fra AMD og Intel så dagens lys.

Les også: Slik blir din neste super-PC

Trenger du det egentlig?

Men ikke alle har et behov for å kjøre mange og tunge programmer samtidig, og med "tunge" sikter vi ikke til tekstbehandleren, nettleseren og musikkspilling, men eksempelvis komprimering av video, pakking av filer, store kalkulasjoner og databaseprogrammer.

Hvis dette er oppgaver du sjelden eller aldri befatter deg med, er sjansen stor for at du kan klare deg med selv de enkleste PC-ene i markedet. Men det kan hende du selv må gjøre noen små grep for å få best mulig opplevelse, siden produsenten ofte har fylt maskinene med rusk og rask som bremser på ytelsen.

Du kommer langt for 2000 kroner

Hvis du har begrenset budsjett og ønsker å bygge en PC selv, kan du - hvis behovet ditt er begrenset - komme svært billig unna i dag. La oss si at du har skjerm, tastatur og mus fra før. Da behøver ikke en ny PC å bestå av mer enn seks deler:

Kabinett m/strømforsyning
Hovedkort m/integrert grafikk
Prosessor m/kjøler
Minnebrikke
Harddisk og
Optisk drev (DVD/Blu-ray)

I tillegg kommer operativsystem og programmer. Har du Windows-lisens fra før er det grei skuring, eventuelt kan du gå for en av de brukervennlige Linux-distribusjonene som er gratis. Her kan vi varmt anbefale Ubuntu Linux 9.10 eller Linux Mint 8.0.

Totalt sett kan du komme langt med 2.000 kroner i ovennevnte scenario, hvis du sjekker priser i forskjellige nettbutikker før du slår til.

Pakken vår har vi kjøpt fra PS.no. Hovedkortet kostet 497 kroner, prosessoren 265 kroner, og 2 GB minne 333 kroner - totalt 1095 kroner.
Pakken vår har vi kjøpt fra PS.no. Hovedkortet kostet 497 kroner, prosessoren 265 kroner, og 2 GB minne 333 kroner - totalt 1095 kroner. Vis mer


Vårt prosjekt

Vi har en test-PC med et ASUS-hovedkort av typen M4N78-VM, 2 GB DDR2-minne og en relativt kraftig AMD Phenom II 905e-prosessor. Operativsystemet er Windows 7 Home Premium.

Denne PC-en fungerer i dag først og fremst som mediesenter og surfemaskin tilkoblet en 42-tommer full HD-TV, som den er tilkoblet via HDMI fra den integrerte Nvidia Geforce 8200-grafikkbrikken på hovedkortet.

Maskinen håndterer "alt" av videomateriale uten problemer ved hjelp av mediesenter-programvaren XBMC, inkludert full HD-materiale i forskjellige formater. I PC-en står også en Blu-ray-spiller, og avspillingen av filmer skjer ved hjelp av programmet PowerDVD.

Maskinen oppleves generelt som meget rask til alt annet enn tunge spill. Til denslags har vi en PS3 tilgjengelig.

Men hva skjer dersom vi bytter ut den raske prosessoren med markedets billigste enkeltkjerneprosessor, AMD Sempron 140? Vil den klare brasene like godt som flere ganger dyrere Phenom II 905e?

>>Les videre, så får du svaret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer