AMD oppgradering - praksis

I vår lille oppgraderingsserie har vi nå kommet til det faktiske prosessorbyttet. Og joda, vi fikk resultater.

Publisert
Sist oppdatert

I de tidligere artiklene i denne lille oppgraderingsguiden for AMD-prosessorer har vi først sett på litt bakgrunnsstoff,og tatt for oss hvordan du plukker ut en prosessor som faktisk passer til hovedkortet ditt.

Nå til slutt er det altså den fysiske byttingen av prosessor som vi skal se nærmere på. I denne anledningen har vi fått tak i en AMD Athlon X2 3800+ som skal ta plassen i vårt sokkel 939-hovedkort. Her sitter det fra før en Athlon 64 3200+, så det er ingen gigantisk oppgradering, men vi håper da å merke forskjellen.

Av med det gamle


Prosessoren sitter som du sikkert vet under den store kjøleribba på hovedkortet, så denne må av først. Hvis denne "gamle" kjøleløsningen sitter farlig godt fast kan det først være en ide å varme opp prosessor/kjøler. La PCen stå på noen minutter før du slår av strømmen og napper ut strømkontakten.

Deretter skal altså den gamle kjøleribba av. Akkurat hvordan du gjør dette varierer noe, men som regel er det ikke nødvendig med 9 i teknisk innsikt for å få dette til - dessuten står det som regel forklart i hovedkortets eller prosessorens manual.

Vi har en standard AMD-vifte, og den sorte festeanordningen nede til venstre i det venstre bildet skal løsnes og vris omtrent 180 grader, noe som igjen gjør det mulig å løsne bøylen som holder ribba på plass (som vist i bildet på høyre side). Dette lar seg fint gjøre uten verktøy, selv om en liten tang av og til kan være fint for å få et godt tak.

AMD oppgradering - praksis


AMD oppgradering - praksis


Etter dette er det egentlig grei skuring, men husk at det ikke bare er å plukke ut prosessoren. Den sitter nemlig også fast, og må løsnes ved å løfte opp metallstangen ved siden av sokkelen.

Etter dette er det "bare" å bytte. Prosessoren passer fysisk bare en vei, og ser du nøye etter er det også et merke (trekant) plassert på både sokkel og prosessor som skal gjøre det enkelt å få det rett. Bruk for all del ikke makt, og vær forsiktig slik at du ikke bøyer eller brekker noen av de mange pinnene (939 av dem, for å være nøyaktig) som stikker fram på undersiden av prosessoren.

Du kan i mange tilfeller bruke gamle kjøleribba til den nye prosessoren, men øker du ytelsen kraftig kan det hende den ganske enkelt ikke kjøler bra nok. Har du derfor kjøpt en ny prosessor med kjøleribbe inkludert (boxed) vil kanskje det lureste være å bruke den som følger med.

En ny kjøleløsning har enten en liten termisk "pute" som sikrer god kontakt mellom kjøleribba, ferdig påsmurt "kjølepasta" eller så kan dette følge med i en liten tube på mer avanserte modeller. Dette skal i så fall legges på toppen av prosessoren i et tynt og jevnt lag, og det enkleste er å bruke en pappbit eller et kort (bibliotekkortet kommer endelig til sin rett) til dette formålet.

Etter å ha passet på at kjøleren sitter trygt og godt på prosessoren er det bare å koble til alle ledninger og fyre opp maskinen.

Vi bruker Vista på stue-PCen, og etter å ha kvernet litt fikk vi denne beskjeden:

AMD oppgradering - praksis


Etter omstarten så alt ut til å være i skjønneste orden, men vi tok også turen til AMDs nedlastingssider for å laste ned AMD Dual-Core Optimizer for X2-prosessoren.

Merk at vi ikke garanterer en smertefri overgang fra en gammel til ny prosessor, dette har med hovedkort, operativsystem og hva slags prosessor det byttes fra/til å gjøre. I verste fall må det en reinstallasjon av operativsystemet til, men det er jo uansett noe som bør gjøres fra tid til annen.

Ytelse - forskjell

Det å gå fra Athlon 64 3200+ til X2 3800+ er ikke så ekstremt, faktisk er de to prosessorene svært så like med en standard klokkehastighet på 2,0 GHz. Men X2-modellen har altså en ekstra kjerne å rutte med, og det går ikke upåaktet hen i Windows 2000, XP eller Vista.

Enkeltoperasjoner går ikke spesielt fortere, men hele systemet virker langt mer responsivt og ting går på en måte litt "glattere".

Vi gjorde selvfølgelig også noen tester, og først så vi på Vistas egen "opplevelsesindeks".

AMD oppgradering - praksis

Gammel CPU:

AMD oppgradering - praksis

Ny CPU:

Forskjellen på de to er som sagt ikke natt og dag, men det er i følge Vista ikke lenger prosessoren som er flaskehalsen i vårt system.

AMD oppgradering - praksis

Også 3DMark 05 bekreftet at vår "nye" PC totalt sett gjør en bedre figur:

Alt i alt ser vi oss fornøyde med denne oppgraderingen. Denne prosessoren (for sokkel 939 - AM2-prosessorer er langt billigere) koster i skrivende stund litt over tusenlappen i butikkene, men kan fåes langt billigere brukt. Vil du kjøpe nytt er den raskere og rimeligere X2 4200+ derfor et bedre kjøp akkurat nå, eller en den likt klokkede Opteron 170 hvis hovedkortet ditt støtter denne.

Hva med den gamle CPUen?

Den gamle prosessoren trenger selvfølgelig ikke ta strake veien til Elretur, vår Athlon 64 3200+ er mer enn god nok for lillebrødre, storesøstre, onkler, foreldre og annen slekt eller venner uten verdens største behov. Eller som prosessor i en liten hjemmeserver. Det betyr dog at vi også trenger et ekstra hovedkort og litt RAM, her kan det være smart å titte litt på bruktmarkedet. Mange nettbutikker har også "demovarer" som selges til redusert pris.

Eller vi kan alltids gå skikkelig nerd og lage koppevarmer av herligheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer