AMD oppgradering - innkjøp

Vi skal friske opp vår gamle AMD-maskin med en ny prosessor, og viser deg hvordan du kjøper rett CPU.

Publisert
Sist oppdatert

Vi skrev nylig om hvilke muligheter AMD-eiere har til å oppgradere, men det er langt igjen fra å vite at muligheten finnes til å faktisk gjøre det.

Det å bytte ut prosessoren høres kanskje skummelt ut, men er på langt nær like komplisert som det kan virke. Vi skal ta for oss hele prosessen trinn for trinn, og først skal vi finne ut hva slags prosessor(er) som kan ta plassen til vår gamle CPU. Vi må fremfor alt unngå det å kjøpe en prosessor som ikke passer til hovedkortet.

Først kan det være en fordel å vite hva du har under panseret fra før. Det å oppgradere fra en Athlon 64 X2 3800+ til en X2 4200+ vil for eksempel ikke være merkbart på stort annet enn ytelsestester.


For å se hva du sitter på av prosessor kan du ganske enkelt høyreklikke Min datamaskin og velge Egenskaper. Her vil du også se hvor mye minne som sitter i PCen. Alternativt kan du bruke tredjeparts programvare til dette, vi kan for eksempel anbefale CPU-Z eller SIW, som gir litt mer utfyllende informasjon.

AMD oppgradering - innkjøpSIW kan gi oss det meste av det vi trenger å vite: hovedkort, brikkesett, sokkel og prosessor.

Informasjonen over er hentet fra vår aldrende sokkel 939-PC, som vi hadde tenkt bruke som HD-kapabel stue-PC og sånn sett kunne være verd en prosessoroppgradering.

På hovedkortets premisser

Etter å ha funnet ut prosessoren er det på tide å se hvilke oppgraderingsvalg du har, og her er det altså hovedkort og dennes BIOS (Basic Input/Output System - oppstartsrutiner som gjør datamaskinen i stand til å vise skjermbilde, registrere tastetrykk, lese fra harddisken osv.) som i de fleste tilfeller er den begrensende faktoren. Det greie her er som regel å finne ut hva som er det "beste" du kan oppgradere til og deretter bestemme deg for prosessor.

Dette kan lett være smått kronglete. Du kan selvfølgelig sjekke manualen til hovedkortet, men siden det stadig kommer nye prosessorer på markedet er denne som regel utdatert før blekka går i trykken. I tillegg vil BIOS-oppdateringer ofte gjøre at kortet klarer raskere prosessorer. Kort sagt: du må vite hva slags hovedkort du har og hvilken BIOS-versjon den kjører.

Manualen, esken eller å fysisk lese merkingen på hovedkortet kan fortelle deg om hvilket merke og modell, mens infoen som kommer når du starter maskinen som regel vil fortelle deg hvilken BIOS-versjon denne har. CPU-Z eller SIW er også gode (men ikke perfekte) verktøy til dette formålet.

AMD oppgradering - innkjøpHovedkortet (GA-K8NF-9) har BIOS F11. @BIOS-programmet kan også hente og oppdatere BIOS. NB! Forskjellige hovedkort har forskjellige programmer til dette formålet.

Må du oppdatere til en nyere BIOS lønner det seg å bruke hovedkortets program for BIOS-oppdatering, slik at du slipper å knote med dette i DOS. De fleste nyere hovedkort har dette, og du finner slike program på hovedkortprodusentens hjemmesider eller på CDen som fulgte med hovedkortet (let under "utilities"). Sjansen er uansett stor for at du må oppgradere BIOS, og da er det å oppgradere fra Windows uansett det enkleste.

Oppsøk info

Som nevnt er altså ikke hovedkortes manual oppdatert, så du må rett på nett - og det beste stedet å starte er kortprodusentens hjemmesider:

AMD oppgradering - innkjøpDet kan være litt knotete å navigere seg fram, men som regel kan du også søke via sokkel og brikkesett eller skrive inn hovedkortnavnet direkte.

Det interessante her står under menyen til høyre:
BIOS er det sted der du kan lese om og laste ned (nettopp) forskjellige BIOS-versjoner.
FAQ bør du ganske enkelt lese.
Utility - her finner du diverse programmer, for eksempel det å oppdatere BIOS med.
CPU Support List er akkurat det vi er ute etter.

Athlon, X2, FX og Opteron

Hovedkortet takler en liten haug med prosessorer. "Vanlig" Athlon 64 har vi altså fra før, i tillegg kommer Sempron (budsjettprosessorer) og Athlon 64 X2, som er dobbeltkjerneprosessorer.

AMD oppgradering - innkjøpEt utdrag av den komplette listen. F-tallet i siste kolonne forteller om laveste BIOS-versjon som er nødvendig for en gitt prosessor. N/A vil si at den ikke støttes.

Et fjerde alternativ er Athlon FX, en prosessor som er rettet mot entusiaster (især gamere) og overklokkere. I bunn og grunn er det en vanlig Athlon plukket fra de beste brikkene, altså de som lar seg klokke høyest. I tillegg er multiplikatoren på disse ulåst for å gjøre dem enklere å overklokke.

Til slutt må vi nevne Opteron, som egentlig er en prosessor beregnet for kraftige arbeidsstasjoner og servere. Også disse er i likhet med FX-brikken mer eller mindre vanlige Athlon-prosessorer, men plukket ut blant de beste brikkene - tross alt er de beregnet for hardere bruk enn prosessorer for hjemmemarkedet.

Opteron-prosessorer ble fort populære blant noen entusiaster på grunn av sitt overklokkingspotensiale, og kan også være et godt valg i dag dersom prisen er rett (og hovedkortet støtter det). Står valget mellom to noenlunde likt prisede prosessorer på samme klokkehastighet, en X2 og en (dobbeltkjernet) Opteron for eksempel, anbefaler vi deg å gå for Opteron-modellen. Enten du har tenkt å overklokke eller ikke.

Maksfart?
Hvis du får en god deal, og vil ha lengst mulig levetid ut av din gamle traver, kan det være fristende å putte inn det beste du får tak i. For sokkel 939 er dette (hvis altså hovedkortet ditt støtter det):

Athlon 64 FX-57 @ 2,8 GHz (enkeltkjerne)
Athlon 64 FX-60 @ 2,6 GHz (dobbeltkjerne)

Athlon 64 X2 4800+ @ 2,4 GHz (dobbeltkjerne)

Opteron 154 @ 2,8 GHz (enkeltkjerne)
Opteron 185 @ 2,6 GHz (dobbeltkjerne)

Men hva som lønner seg er en annen sak. Det er lite smart å blåse for mye penger på en prosessor til ditt gamle hovedkort - kanskje du kan få et helt nytt og oppsett for nesten samme beløp?

Priser og handlesteder

For å finne beste pris her hjemme kan det være smart å bruke en (eller flere) av de mange prisguidene som du finner på nett. Hardwares prisguide, DinPris eller Kelkoo er eksempler.

Et siste spørsmål som gjerne melder seg er gjerne hvor det er greiest å handle. Her kommer det mye an på smak og behag... og bruker du en prisguide som nevnt over vil du også finne ut av hvor varen er billigst.

Men i tillegg er det verd å få med seg at tilgjengeligheten varierer. Når prosessormodellene er på vei ut, slik som tilfellet er nå med sokkel 939, blir gjerne utvalget i butikker (og nettbutikker) noe redusert og konsentrert om noen få modeller - og kanskje ikke akkurat den du hadde tenkt deg. Da kan det være enklere å finne disse på bruktmarkeder eller nettauksjoner - men pass på prisen.

Et siste sted som bør nevnes er eBay. Her er det mulig å få tak i selv de mest obskure modellene, og i skrivende stund er også dollarkursen meget fordelaktig for netthandel over landegrensene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer