AMD og Intel på'n igjen

AMD og Intel er i ferd med å gå inn i hver sin nye fase av prosessorkrigen. AMD bytter nå sokkel - Intel bytter snart prosessorarkitektur. Og det er bare begynnelsen.

Som kanskje noen har fått med seg har AMD omsider offisielt lansert sin splitter nye sokkel kalt AM2, som over tid skal fase ut selskapets populære sokkel 939 (og selvfølgelig 754). Selve forskjellen fra sokkel 939 er i all praktisk betydning kun en ting, nemlig minnekontrolleren. Med AM2 går AMD over til DDR2-minne, noe som gir en økning i minnebåndbredden på omtrent 30%.

På tide å oppgradere?

Det er egentlig ingenting som tyder på at det er noe stort poeng i å hoppe på AM2-vogna hvis du allerede har en brukbar datamaskin. Selve arkitekturen i prosessorene til AM2 og 939 er nemlig praktisk talt lik, og det er IKKE minnebåndbredden som er flaskehalsen på sokkel 939. Ergo er den faktiske ytelsesforskjellen på disse prosessorene kun et par prosent i favør AM2.

AMD og Intel på'n igjen


Det er likevel et par situasjoner der AM2 er det mest logiske valget. Det første er hvis du absolutt skal ha mest mulig pupp akkurat nå. Blant prosessorene som er sluppet for AM2 er det nemlig to som er eksklusive for denne sokkelen, nemlig de nye flaggskipene Athlon 64 X2 5000+ og FX-62 på henholdsvis 2,6 og 2,8 GHz.
Den andre situasjonen er at du selv bygger opp en helt ny maskin. Med mindre du da sitter på dyr DDR-RAM du gjerne vil bruke i en ny PC ser vi ikke noen grunn til å vente med AM2, bortsett fra at utvalget i butikkene ennå er litt skralt... Riktignok vil du ikke merke noen forskjell på et AM2- og 939-oppsett akkurat nå, men det er noe som vil forandre seg fremover med AMDs neste prosessorgenerasjon.

Men det er jo andre grunner til å ha litt ekstra sommeris i magen. For innen høsten kommer regner vi med at en ny Intel-prosessor er i butikkene.

Intel i tet?

Det ikke akkurat ukjente selskapet Intel puster AMD tungt og varmt i nakken med sin kommende prosessor - Core 2, også kjent som Conroe. Den skal overta for Pentium D og Pentium 4. Core 2 er basert på en splitter ny mikroarkitektur, og etter alt å dømme vil den ta både en og to innersvinger på AMDs beste AM2-prosessorer når den kommer. Og den er altså ment å komme en gang i juli.

AMD og Intel på'n igjen


Core 2 vil også fase ut den "vanlige" Intel Core-prosessoren vi finner på mange bærbare PCer i dag, men det vil nok først skje tidlig på høsten.

Når to kjerner ikke er nok...

Utover vinteren vil det bli enda mer interessant. Intel vil forsøke å holde forspranget de vil få med Conroe ved å lansere 4-kjerners prosessorer kanskje såpass tidlig som ved årsskifet. Dette vil legge stort press på AMD, som trolig også må opp i fire kjerner for å få utnyttet den ekstra minnebåndbredden som AM2-sokkelen gir. Først da vil AMD igjen ha muligheten til å få overtaket, ettersom Intels minnearkitektur begynner å dra på åra. Det vil være et stort handikap i kampen mot AMDs AM2.

I det hele tatt ser det ut til å være duket for nok et spennende race mellom AMD og Intel, noe vi som forbrukere kan håpe å få glede av. Uansett skal vi følge med!

I mellomtiden kan du lese mer om prosessorer her!