Foto: Erik Andersen
Foto: Erik AndersenVis mer

AMD og Intel: 3 mot 3

På mandag (22/2-1999) ble AMD K6-III lansert. Bare fire dager før Intel Pentium III som lanseres på fredag (26/2-1999). Hvilke egenskaper har de to prosessorene, og hvilken prosessor passer for deg?

Intels Pentium III vil utvilsomt bli den dyreste av de to. Den vil også ha den høyeste klokkefrekvensen ved lansering med sine 500 MHz mot AMDs 450 MHz. Pentium III vil også snart komme i en 550 MHz variant. AMD posisjonerer K6-III direkte mot Pentium III, og vil videreføre sin prispolitikk hvor de vil ligge 25% under Intel.

Hvilken er raskest?

Ytelsesforskjellene ser ut til å være så små at de færreste vil merke noe i vanlig bruk. AMD K6-III er litt sterkere på vanlige Windows-applikasjoner, og Intel Pentium III viser sin styrke i tekniske applikasjoner.

Hva bør du velge?

Begge disse prosessorene er meget bra. AMD K6-III er nok en større forbedring i forhold til K6-2 enn Intels Pentium III er i forhold til Pentium II. Prismessig ligger likevel de nye lynraske Intel Celeron-prosesorene an til å utkonkurrere begge på pris/ytelse.

AMD K6-III er den perfekte prosessoren for deg som skal oppgradere din eksisterende PC med socket 7 (kontakten i PCen). I tillegg vil vi nok se løsninger fra produsenter som Kingston og Evergreen med oppgraderingsløsninger basert på K6-III.

Intel Pentium III er et oppgraderingsalternativ for deg som allerede har et hovedkort som støtter den. I tillegg er den selvskreven for deg som driver med video. Intel scorer også høyt på tekniske beregninger, takket være sin suverene matematikkprosessor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til spillbruk er begge bra. Det kan være store forskjeller mellom de forskjellige spillene siden noen er optimalisert for 3DNow! og andre optimaliseres for SSE.

For vanlig kontorbruk er forskjellen helt uvesentlig. Begge prosessorene har mye mere kraft enn du trenger.

David mot Goliat eller 3DNow! mot SSE

3DNow! fra AMD og SSE fra Intel er to forskjellige utvidelser av instruksjonssettet i prosessoren som retter seg mot 3D-grafikk og multimedia. Begge utvider de 57 MMX-instruksjonene som de har til felles, men utvidelsene er helt forskjellige. MMX nøyde seg med å håndtere heltall, men 3DNow! og SSE utvider dette til desimaltall.

AMD lanserte 3DNow! allerede i K6-2 for ett år siden. 3DNow! hadde en treg start, men ser nå virkelig ut til å bli støttet av spillprodusentene. Microsoft støtter 3DNow! fra og med DirectX 6.0.

Intels SSE er en forkortelse for "Streaming SIMD Extensions". SIMD står for "Single Instruction Multiple Data". Med sine 70 nye instruksjoner, er dette den aller største utvidelsen Intel har gjort siden 386-prosessoren.

Siden SSE-instruksjonene er helt nye, er det ennå ingen massiv støtte for dem. Det eneste som er helt klargjort, er DirectX 6.1 som allerede støtter SSE fullt ut. Store produsenter som Adobe og Ulead har også annonsert SSE-støtte direkte i sine produkter.

Vi er ikke i tvil om at SSE vil bli en suksess. Spesielt for filmelskeren vil programvarebasert DVD-avspilling bli brennaktuelt. I tillegg er en Pentium III-prosessor i stand til å lage MPEG2-video i sanntid. Det er en oppgave som tidligere krevde hele natten for en to timers video.

Skjermkortprodusenter som ATI, Matrox og nVida har allerede annonsert at de har laget drivere som utnytter SSE.

Forskjellige kontakter (socket 7 mot slot 1)

AMD K6-III passer i den samme sokkelen som tidligere AMD-prosessorer og Intels Pentium-prosessorer gjorde (socket 7). AMD sier at alle hovedkort som allerede støtter K6-2, vil støtte K6-III uten problemer.

Intel Pentium III passer i den samme kontakten som Pentium II (slot 1). Kravet er at maskinens BIOS gjenkjenner prosessoren. Pentium III bruker samme driftsspenning - 2 volt - som Pentium II. Dette har det vært en del misforståelser rundt, og forskjellige kilder hos Intel har gitt ulik informasjon. Men den siste informasjonen fra Intel fastslår 2 volt, ikke 1,8 som ble oppgitt i tidligere informasjon.

Begge prosessorene har en ekstern frekvens på 100 MHz. Likevel er P6-bussen, som Pentium III-benytter, mye mer avansert enn P5-bussen som AMD fortsatt bruker. P6-bussen er mye mer selvstendig og vil derfor frigjøre resten av systemet til andre oppgaver når prosessoren jobber.

P6-bussen hadde opprinnelig støtte for fire prosessorer (Pentium Pro), men dagens Pentium II og kommende Pentium II vil bare støtte to. Pentium II Xeon som også bruker en variant av P6-bussen (slot 2) støtter fire eller åtte prosessorer. AMD har ikke multiprosessorstøtte i det heletatt.

Tre eller to nivåer med hurtigminne

Hurtigminnet er mye raskere enn det vanlige internminnet, og er knyttet mye nærmere prosessoren. Mengden og hastigheten til hurtigminnet, er avgjørende for prosessorens ytelse.

Hurtigminnet er organisert i flere nivåer. Første nivå med hurtigminne finnes inne i selve prosessoren, og er meget raskt. AMD har det største hurtigminnet her på hele 64 KB. Mange trodde at Pentium III også skulle få 64 KB, men Intel har valgt å beholde samme mengde som i Pentium II (32 KB).

Andre nivå med hurtigminne har varierende integrasjon med prosessoren. Opprinnelig var andrenivåminnet plassert på selve hovedkortet. Det gjelder fortsatt på alle eldre AMD-prosessorer.

Med Pentium II, introduserte Intel en tettere tilknytning til andrenivåminnet. Takket være den flate slot 1-utformingen, kunne Intel montere selve prosessoren og andrenivåminnet på en egen prosessormodul. Dette minnet kjører på halve hastigheten av prosessoren. En Pentium III-prosessor på 500 MHz vil ha 512 KB hurtigminne på 250 MHz.

AMD K6-III knytter andrenivåminnet mye nærmere ved å integrere det i selve prosessoren. Selv om dette minnet er på "bare" 256 KB, går det på full hastighet og er derfor mye raskere enn Intels.

Siden AMD K6-III benytter de samme hovedkortene som K6-2, vil hurtigminnet på hovedkortet faktisk bli tredjenivåminne. For at tredjenivåminnet skal ha den ønskede effekten, er det best om det er på minimum 1 MB, og helst 2 MB. Pentium III vil ikke benytte tredjenivåminne siden ingen slot 1-hovedkort har dette.