AMD med prisras på prosessorer

Som ventet ble ikke Intel alene om sin prisreduksjon – AMD senker også sine priser, og det er snakk om vesentlige beløp. Fram til lanseringen av K7 i juni, har ikke AMD noe valg – det er Intel som setter nivået.

Det mest dramatiske prisfallet er på den raskeste prosessoren, 450 MHz K6-III. Tidligere har denne kostet opptil 4 990 (uten mva.) fra norske forhandlere – nå er prisen redusert til bort i mot halvparten. Fra AMD i USA er prisen 45% lavere, men dette gir seg naturligvis litt forskjellige utslag utover i omsetningsleddene. Noen salgsledd er alltid mer aggressive på pris enn andre.

For 400 MHz-versjonen er ikke prisreduksjonen så dramatisk – her er det snakk om 22% lavere pris. Hos norske forhandlere har denne prosessoren ligget på rundt 3 000 kroner i snitt, med rundt 2 750 som det laveste alternativet. Nå vil du kunne kjøpe den for rundt 2 250.

Også K6-2 faller

K6-2-familien ligger allerede i et svært lavt prisnivå, fra rundt 750 kroner for 333 MHz og opp til 1500 for 450 MHz. Det er bare 475-MHz-versjonen som har ligget vesentlig over de andre, men også denne faller nå kraftig. Resultatet er at nesten hele denne familien vil ligge under 1 000-kroners grensen, med de to raskeste noen få hakk over.

K7 blir redningen?

Neste generasjon prosessor fra AMD blir den langt kraftigere og mer avanserte K7, som det verserer mange rykter om. De siste sier at den vil bli lansert i juni, og vil være tilgjengelig i hastigheter på 500, 550 og 600 MHz allerede fra lansering. Senere vil hastigheten øke jevnlig, og passere 1 GHz i løpet av år 2000. Med spesiell kjøling vil du kunne kjøpe AMD-baserte PCer på 1.000 MHz allerede i år (sjekk artikkelen 1.000 MHz allerede i år).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil bli vanskelig å få kjøpt K7 som separat produkt i den første perioden, siden praktisk talt hele av produksjonen vil gå til systemprodusenter.

Prisnivået for K7 vil sannsynligvis ligge på maksimalt 25% under Pentium III, men hvis ytelsen blir god nok, vil AMD naturligvis forsøke å holde prisnivået så høyt som mulig – de trenger virkelig inntektskilder nå…