Foto: BEL
Foto: BELVis mer

AMD med 750 Mhz billigprosessor

AMD seiler i medvind for tiden. I går lanserte selskapet sin nye Duron 750 Mhz prosessor, og tok dermed et nytt, kraftig strupetak på Intel og konkurrenten Celeron.

Den nye Duron-serien ble lansert i juni, som et svar på Intels Celeron-prosessor. Duron er en enklere utgave av Athlon, beregnet for rimelige PCer, og kom først i utgaver på henholdsvis 600, 650 og 700 Mhz. Målinger tyder på at forskjellene i ytelse mellom Duron og Athlon er vesentlig mindre enn forskjellen i prisen skulle tilsi. Det samme kan sies om forskjellene mellom Celeron og PII/PIII. Til de fleste oppgaver er ytelsesforskjellene marginale.

Hestehode foran Celeron

Den raskeste utgaven av Duron var altså i tillegg klokket 34 Mhz høyere enn den raskeste Celeron-prosessoren, nå er forspranget øket til 84 Mhz. AMD Duron har innebygget 192 KB cache på prosessoren, i motsetning til Celeron som har 128 KB. Dessuten kjører Duron på en FrontSide Bus på 200 Mhz, mens Celeron kjører på kun 66.

AMD hevder at Duron i de fleste tilfeller vil gi bortimot 25% bedre ytelse enn Celeron på samme klokkefrekvens. Det betyr i såfall at Duron er raskere enn Intel PIII, til langt lavere pris.

Vi vil senere lage en artikkelserie som tar for seg forskjellige prosessorer og hastighet, for at du skal få en samlet oversikt over ytelsesforskjellene.