AMD med 1GHz for bærbare

Konkurransen mellom verdens to største prosessor-produsenter fortsetter. Nå er det krigen om de bærbare PCene som gjelder.

Det startet med rykter om at AMD (Advanced Micro Devices) ville produsere 1 GHz prosessorer for bærbare. Konkurrenten Intel ville selvsagt ikke la AMD komme dem i forkjøpet, og annonserte tidlig at de ville starte produksjonen av 1GHz Pentium III, med levering lenge før AMD. Problemet var bare at disse aldri ble levert. De siste uttalelsene sier nå at vi vil kunne se de i butikkene om en måneds tid. AMDs nye prosessorer er ventet i juni, prisen er foreløpig ukjent.

Prisene går ned 45%

Intel akter likevel å beholde forspranget, og har allerede annonsert at de i løpet av tredje kvartal vil komme med 1.06 og 1.13 GHz Tualatin prosessorer. Tualatin er neste generasjon Pentium III med 0,13 micron teknologi, og krever et nytt brikkesett som blir en justering av i815.

Selv om Tualatin lanseres i 3 kvartal for stasjonære maskiner, vil den ganske snart komme i utgaver for bærbare PCer. Etterhvert vil den erstatte Celeron i lavpris-segmentet.

Samtidig med lanseringen av Tualatin, vil Intel senke prisene på de eksisterende modellene. Prisene på 1GHz Pentium III vil synke fra US$722 til US$401, mens 750 MHz Pentium III vil falle fra US$241 til US$198. Gjennomsnittlig prosessorhastighet i bærbare PCer i dag ligger på mellom 700 og 800 MHz.

Hva nå?

AMD forsøker å spise seg inn på verdenslederens markedsandeler, men foreløpig har Intel rundt 90% av prosessormarkedet for bærbare PCer. Noe av grunnen til dette sies å være at AMD har hatt et problem med varmeutviklingen i prosessorene. Mye tyder på at dette også er noe av grunnen til at Palomino først lanseres for bærbare PCer.

De nye prosessorene, foreløpig kalt Palomino, skal ta over etter Thunderbird-teknologien. Ved å først selge disse i bærbare PCer kan AMD teste ut teknologien, mens massemarkedet fortsatt kjøper Thunderbird-baserte prosessorer. En annen grunn er selvsagt også at salget av de bærbare er forholdsvis lavt i forhold til markedet for stasjonære PCer, og at de ved å starte med bærbar-markedet først kan kvitte seg med de siste Thunderbird-modellene før Palomino lanseres for fullt

Selv om AMD foreløpig ikke har annonsert noen pris for det nye vidunderet, er komponentene dyre så lenge de har en nyhetsverdi, mens de så taper seg raskt i pris. Spesielt gjelder dette i krigen mellom Intel og AMD, som kjemper iherdig om de samme kundene. Vår påstand blir derfor at du bør være tålmodig og vente til høsten med å kjøpe GHz-prosessorer for bærbare.