AMD Llano A-serie på vei

Nå er A-serien, tidligere Llano, sluppet.

AMD kaller den nye prosessortypen for et paradigmeskifte, at det er den største endringen i prosessorarkitekturen på x86-platformen på 40 år.  Foto: Brynjulf Blix
AMD kaller den nye prosessortypen for et paradigmeskifte, at det er den største endringen i prosessorarkitekturen på x86-platformen på 40 år. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet om forskjellen på AMD og Intel når det gjelder hvordan prosessoren skal jobbe. AMD legger vekt på grafikk, mens Intel satser mer på selve prosessoren og overlater tunge grafikkjobber til separate grafikkprosessorer.

Nå er den nyeste serien, som tidligere gikk under navnet Llano, offisielt lansert som A-serien av APU-er (Accelerated Processing Units).

Hva sier AMD om dette?

15. og 16. juni ble A-serien lansert med brask und bram i Berlin, både for pressen og for partnere. Samtidig ble det publisert tester fra alle spesialist-nettstedene som Anandtech, Toms Hardware, Hothardware, og Legitreviews. Både bærbar og stasjonær utgave ble testet etter alle kunstens regler.

AMD kaller den nye prosessortypen for et paradigmeskifte, at det er den største endringen i prosessorarkitekturen på x86-platformen på 40 år.

Bakgrunnen er at PC-bruken har endret seg veldig de senere år. I 2005 hadde bare halvparten av husholdningene i EU-området en PC hjemme med internettilgang, bare 13 prosent så videoer på nett. Bare 5 prosent av husholdningene hadde en bærbar som eneste PC.

I dag lastes det opp 48 timer video til Youtube hvert minutt, det pågår 520 millioner videosamtaler hver dag, 1,2 millioner videoer vises akkurat nå og over 50 miliioner mediafiler legges til i personlige biblioteker hver dag.

Denne utviklingen vil bare vokse videre, og nye brukermønstre som involverer video og grafikk vil øke flerfoldige ganger i løpet av de kommende årene.

Derfor er halve arealet på de nye APU-ene dedikert til grafikkprosessering, resten fordeles mellom tradisjonell CPU og funksjoner som håndterer kommunikasjon mellom minne, systembus og inn/utganger.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Resultatet er både bedre ytelse, spesielt på grafikken, og lavere strømforbruk. Sammenlignet med AMD sin forrige generasjon blir batteritiden over 60 prosent lenger. For stasjonære gir dette mindre varmeutvikling og stillere maskiner.

Det ble lansert 7 forskjellige utgaver:

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hvilke maskiner?

I dag velger folk flest bærbar PC. Før var det stort sett revisorer, journalister og selgere som brukte bærbare, og de ble brukt som regne- og skrivemaskiner. Noen musikere og videofolk brukte også kraftige bærbare i felten, men da var prisnivået gjerne det dobbelte.

I dag brukes de fleste PC-er til underholdning, surfing og enkle skrive og regneoppgaver.

Nye bærbare basert på de nye APU-ene vil håndterer både spill og video og alt det grafiske med den kraftig grafikkdelen, og hjemmekontor-jobbingen er uansett lite prosessorkrevende.

I tillegg skal de by på bedre batteritid, både under lite krevende bruk og under krevende bruk, som spill og visning av video.

Men hovedpoenget er at dette kan gjøres til en billigere pris enn med Intel-prosessor.

Det samme gjelder for små stasjonære PC-er. Spesielt kombinert med en GPU fra AMD på tilleggskort eller på hovedkortet, vil du få kombinert grafikkytelse som gir overbevisende kraft selv for entusiaster.

Det ble vist nye modeller fra Acer, Asus, PackardBell, Lenovo, Toshiba og flere andre i Berlin.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer








Imponerende demo

Noe av det mest imponerende var demonstrasjonen av Steady Video (som også blir tilgjengelig i juni 2011 på eksisterende ATI-grafikkort).

Her ble video som var tatt opp med kraftig skjelvende hånd vist ved siden av stabilisert utgave. For det første var stabiliseringen bedre enn vi noen gang har sett. For det andre kan det gjøres i sanntid, under avspilling! Med andre løsninger tar det mange ganger avspillingstiden å rendre og stabilisere. Steady Video skal fungere selv på video du streamer fra nett ...

Spennende framtid

Men det mest spennende ligger foran oss. Den nye arkitekturen er ikke bare grafikk og x86-prosessor på samme silisiumbrikke, selve grafikkdelen vil få en helt annerledes arkitektur enn tidligere grafikkbrikker.

Mens tidligere grafikkbrikker var konstruert for å håndtere et lite repertoar av oppgaver, er den nye grafikkdelen laget for å spille på lag med prosessoren. Den er bygget opp av regneenheter som også kan brukes til annet enn spillgrafikk og HD.

Graphics Core Next heter den nye arkitekturen, man kan se på det som en forlengelse av SIMD-kapasiteten (Single Instruction Multiple Data) som har vært standard i x86-prosessorer i en stund. Her blir flere datablokker blir lastet inn og håndtert samtidig, på samme klokkepuls. Dette er spesielt gunstig ved strømmer av mediedata, enten det er visning, konvertering, rendring eller annet som den vanlige prosessorarkitekturen bruker mye tid på fordi den behandler en datablokk av gangen.

Vi har allerede sett noen programmer som bruker grafikkprosessorer som regneenheter til videokonvertering. At disse løsningene har slått an i begrenset grad skyldes at maskinvaren ikke har vært utbredt nok, og bare interessante for små brukergrupper.

Men nå blir den nødvendige maskinvaren integrert i alle APU-enheter fra AMD, fra og med A-serien og videre over i framtidige generasjoner, og i alle prisleier.

AMD er allerede i gang med utviklerseminarer (AMD Fusion Developer Summit), hvor Fusion-konseptet og Graphics Core Next-arkitekturen blir presentert. For de som er interessert i en dypere omtale av dette er artikkelen hos Anandtech utmerket lesning.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer