AMD leverer 1200 MHz om få dager

AMD leverer mens Intel sliter. Om få dager kan du faktisk kjøpe en 1200 MHz Athlon-prosessor i Norge, mens Intel vil levere på våren en gang til neste år. Hvem skulle ha trodd dette bare for litt over et år siden?

I dag lanseres Athlon 1200 MHz og Duron 800 MHz offisielt, selv om den uoffisielle produktlanseringen i form av frivillige lekkasjer til datapressen er flere uker gammel.

Athlon klar vinner

Til sammenligning er den raskeste Pentium III-prosessoren Intel leverer i løssalg på 933 MHz, 1 GHz leveres bare til PC-produsenter.

Men det er i forholdet pris/ytelse AMD virkelig tar innersvingen på Intel. Den raskeste prosessoren på 933 MHz fra Intel koster 6170 kroner, mens en Athlon på 950 MHz fra AMD koster 3995 kroner! Den aller raskeste Athlon på 1200 MHz er priset til 6995 kroner, ikke mange hundrelapper over Pentium 933 MHz.

I den laveste enden av spekteret er også forskjellen slående. En 700 MHz Pentium III koster 2595 kroner, mens en 700 MHz Athlon bare koster 1650!

Duron knuser Celeron

Også i klassen for de billigste PC-prosessorene er det mye å spare på å velge en prosessor fra AMD. Den rimeligste utgaven av Duron på 600 MHz koster 750 kroner, mens Intel tar hele 1195 kroner for 600 MHz Celeron.

Går vi opp til 700 MHz, som er det raskeste Intel leverer, må du betale 1895 kroner for en Celeron, mens du klarer deg med 1050 kroner for en tilsvarende Duron.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppgradere?

Mange av oss har en Pentium eller Celeron-PC fra i fjor, som rusler rundt et sted mellom 300-500 MHz. En oppgradering er ikke langt unna, for de fleste av oss er det nok å oppgradere prosessoren, siden de andre komponentene er kompatible.

AMD leverer 1200 MHz om få dager

Men lønner det seg?

Ved å velge en Athlon-prosessor på samme klokkehastighet som Intel kan levere, sparer du nok til å dekke inn størstedelen av et nytt Socket-A hovedkort for Athlon. Men dette gjelder bare på de tre laveste felles klokkehastighetene, deretter blir det faktisk billigere med kombinasjonen nytt hovedkort + Athlon enn bare en Pentium III!

Som vi har nevnt tidligere, vil vårt neste personlige system ha to prosessorer, og alt tyder på at dette må bli et Athlon-basert system.

Da vil innsparingen bli enda større, hvis ikke Intel reduserer sine priser tilsvarende kraftig.

Og det skal vi ikke se bort fra…

(Prisene er inkludert mva og er plukket ut fra en tilfeldig valgt stor norsk nettbutikk)