AMD lanserer nye mobilprosessorer

Vil gi Intel konkurranse på nettbrett.

AMDs teknologimarkedssjef har stor tro på at AMD skal kunne gi Intel hard konkurranse på nettbrettfronten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
AMDs teknologimarkedssjef har stor tro på at AMD skal kunne gi Intel hard konkurranse på nettbrettfronten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Intel og Microsoft kom sent til bordet når det gjelder mobiler og nettbrett, og har en lang vei å gå for å ta igjen forspranget som iOS- og Android-produkter har opparbeidet seg - de fleste er basert på ARM-prosessorer.

Og Intel er heller ikke alene om å lage X86-prosessorer til nettbrett, nå kaster også AMD seg inn i konkurransen. Og det kan se ut til at de har noen ess i ermet.

Les også: Android-brett har overtatt ledelsen

– Kraftigere og bedre

I dag lanserer nemlig AMD en rekke nye prosessorer - eller APU-er - myntet på alt fra enkle nettbrett til kraftige bærbare. APU betyr at sentralprosessor og grafikkprosessor sitter på én og samme brikke.

Og de nye APU-ene som er beregnet på nettbrett, "Temash", er kanskje aller mest interessant, all den tid at de ser ut til å kunne gi Intel god konkurranse.

Totalt tre nye APU-er for nettbrett, hybrider og enkle bærbare med liten berhøringsskjerm ble lansert, og de legger seg mellom Intel Atom og Intel Core i3-serien når det gjelder ytelse:

AMD lanserer nye mobilprosessorer

Men det var grafikkytelsen det ble lagt størst vekt på under lanseringen

– Grafikkytelsen er inntil fem ganger høyere på vår A4-1200 APU enn grafikkytelsen i Intel Atom Z2760-baserte systemer, kan teknololigmarkedssjef i AMD, Sasa Marinkovic fortelle til DinSide.

– Vi støtter dessuten DirectX 11-baserte spill, fortsetter han.

Dermed åpnes det for å kunne spille mer avanserte spill på nettbrettet enn hva som tidligere har vært mulig. Samtidig skal batteritiden være god på brett med den nye APU-en, inntil 12 timer ved lav belastning.

Prosessorne skal dessuten være kraftige nok til å kunne kode HD-video raskere enn avspillingshastigheten.

AMD viste fram denne sammenligningen mellom AMD sine nye APU-er beregnet på nettbrett og Intels Clover Trail-familie:

AMD lanserer nye mobilprosessorer

Nå er det viktig å poengtere at Intels Clover Trail-familie har vært på markedet en stund, og vil bli erstattet av "Bay Trail" i tredje kvartal i år. Og da vil neppe forskjellene mellom AMD og Intel være like stor lenger.

Produkter på vei

Vi var til stede i London tidligere denne måneden, da AMD lettet på sløret og viste fram de første produktene som er basert på de nye APU-ene.

Ett av dem var Windows 8-brettet Quanta BZ1T. Det har en 11,6" skjerm emd full HD-oppløsning, 1920 x 1080 piksler, 2 GB RAM og en 128 GB SSD (mSATA). APU-en er en firekjernet AMD A4-1200-type på 1 GHz. Grafikkdelen bærer navnet Radeoen HD 8180 - og skal by på vesentlig bedre ytelse enn grafikken i Intel-baserte nettbrett på markedet i dag (Atom-prosessorer i "Clover Trail"-familien).

Brettet støtter også AMD Wireless Display, en teknologi som skal konkurrere mot Intel Wireless Display. Det er usikkert om de to teknologiene er kompatible med hverandre, men AMDs løsning skal uansett være flere ganger raskere enn Intels, ifølge selskapet. Les vår test av Intel Wireless Display her.

APU-er for ultrathins og vanlige bærbare

AMD benyttet også anledningen til å oppgradere prosessorene sine i A6, A8 og A10-familiene, og flere bærbare ble vist fram, deriblant en oppgradert versjon av Asus Vivobook U38 som vi har testet tidligere:

AMD VivoBook U38 med oppdatert innmat og berøringsskjerm i full HD. Foto: Bjørn Eirik Loftås
AMD VivoBook U38 med oppdatert innmat og berøringsskjerm i full HD. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Denne er nå utstyrt med AMD A10-5745M APU, Radeon HD 8610G-grafikk, 6 GB RAM og 500 GB harddisk - noe som skulle bety langt bedre ytelse enn vårt testeksemplar. Operativsystemet er naturlig nok Windows 8, og kan også leveres med Pro-utgaven av siste tilskudd i Windows-familien.

Slik er ytelsen

A10 skal kunne matche Intel Core i5 hva angår ytelse, men by på høyere grafikkytelse. A6 og A8 posisjonerer seg inn mot Intel Core i3, men vil også her by på mer futt i grafikken, ifølge AMD.

Her er fulle oversikter over alle de nye APU-ene:

AMD lanserer nye mobilprosessorer

AMD lanserer nye mobilprosessorer

AMD lanserer nye mobilprosessorer

Vi kommer tilbake med flere opplysninger etter hvert, og tar også sikte på å teste noen av produktene som blir tilgjengelig.

Les også: Dell kutter kraftig i pris på Windows-nettbrett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer