AMD lanserer 850 MHz

NYHET: 1 GHz er ikke lenger langt unna – og på nytt tar AMD ledelsen i prosessorkappløpet med Intel. Vi har priser og tidspunkt for tilgjengelighet i Norge for AMDs superraske nyhet.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

I går kveld norsk tid lanserte AMD markedets hittil raskeste prosessor, en Athlon 850 MHz, og tar ledelsen over Intels raskeste prosessor, som ”bare” har en klokkehastighet på 800 MHz. Tendensen som vi har sett de siste månedene endrer seg altså ikke: AMD ligger et par hakk foran Intel.

For mens Intel på det beste klarer å utligne AMD-prosessorenes klokkehastigheter, og i tillegg har store vansker med å levere nok av sine raskeste prosessorer, har AMD relativt små vansker med både produksjon og distribusjon.

Norske priser og leveringstidspunkt

850 MHz-prosessoren til AMD kommer ikke til å bli særlig billig ved lanseringstidspunktet. Thomas Stenberg, markedssjef for AMD Norden, forteller til DinSide at 1000-prisen (som gjelder for salg av store kvantum av prosessorer til grossister) blir 860 amerikanske dollar, og ut fra dette vil vi kunne regne med at prosessorer som selges enkeltvis til selvbyggere vil koste i overkant av 8.000 kroner pluss mva. i Norge. Prisen for prosessorer som leveres med ferdigbygde PCer kommer til å ligge noe under dette.

AMD regner ikke med å ha store leveranseproblemer for denne nye Athlon-prosessoren, slik at de første 850 MHzene vil være i salg i Norge allerede mot slutten av februar.

Intel neste?

Det spekuleres i om Intel kommer til å lansere høyere klokkehastigheter for sin Pentium III-serie ved åpningen av sitt utviklerforum i Palm Springs, California i neste uke. Men i fall det skjer, blir det neppe snakk om mer enn 850 MHz, så AMD kommer sannsynligvis ikke til å bli forbigått i denne omgang.