AMD kommer sterkt tilbake

Etter å ha dominert ytelsestestene i lang tid måtte AMD se seg slått av Intel med Core 2 Duo. Men AMD sin nye prosessorarkitektur skal snu på flisa.

AMD annonserte sin neste firekjernerers prosessor i fjor og har vist den fram ved flere anledninger. Men nå har det dukket opp mer konkrete fakta om arkitekturen, og i tillegg har AMD gått ut med spesifikke tall sammenlignet mot ytelsen hos konkurrerende prosessorer fra Intel.

Prosessorfamilien det gjelder er basert på arkitekturen som kalles Barcelona, og er AMDs første firekjerners prosessor på samme stykke silisium. Intels quad-core prosessorer består av to dobbeltkjerner montert i samme pakke. AMDs nye prosessorer bruker 65 nanometers teknologi og blir satt i produksjon i midten av året.

Barcelona består av 463 millioner transistorer i utgaven med 2 MB 3dje nivå (L3)hurtigminne, og totalt hurtigminne er 4 x 128 (L1) + 512 (L2) totalt 4,5 MB hurtigminne.

AMD kommer sterkt tilbake


De viktigste endringene i arkitekturen går imidlertid på enda bredere registere og interne bus'er. SSE128 er i flere sammenhenger den viktigste endringen, her dreier det seg stort sett om 128 bits båndbredde mot tidligere 64bits. Samtidig er den omliggende arkitekturen mer effektiv når det gjelder å transportere og administrere disse vesentlig større datamengdene internt.

SSE står for Streaming SIMD (Single Instruction Multiple Data) Extensions, og brukes i hovedsak til koding av datastrømmer med like datatyper. Et typisk bruksområde er behandling av lyd og video.

Intel tok igjen AMD på dette området da de kom med Core 2 Duo, som hadde en svært effektiv arkitektur. Dette forspranget håper AMD å kunne ta igjen med SSE128.

Også selve kjernen har fått oppgraderinger. Logikken som holder orden på de forskjellige samtidige prosessene og koordinerer utfallet av disse har blitt opprustet med større plass for mellomlagring. Dette vil gi bedre ytelse og lavere strømforbruk, siden færre data går tapt når logikken som forhåndberegner mister oversikten.

Den integrerte minnekontrolleren i Barcelona har også fått større intelligens når det gjelder å veksle mellom skriving og lesing, som ikke kan skje samtidig med standard DDR2 minne. Den nye arkitekturen mellomlagrer data som skal skrives slik at skriveoperasjonen kan gjøres uten å måtte veksle status fra leseoperasjoner hver gang.

Smartere strømforbruk

Strømforbruket er også smartere, med fem forskjellige nivåer for hver kjerne. Dette vil gi strømforbruk og arbeidstemperaturer på samme nivå som hos dagens Opteron.

Den nye prosessorgenerasjonen kommer på markedet i midten av 2007, de første utgavene vil være beregnet på servere med hastigheter på 2,1 til 2,3 GHz. Neste utgave beregnet på desktop vil være Agena, som tilsvarer Barcelona med en klokkehastighet på 2,7 til 2,9 GHz. Kuma vil bli en utgave av Agena med dubbeltkjerne som vil ligge i 2,0 til 2,9 GHz området.

Og hastigheten på flyttallsoperasjoner hos Barcelona vil ligge på 42 prosent høyere enn det dagens konkurrerende brikker fra Intel presterer.

Også heltallsoperasjoner vil være raskere, men her sier AMDs representant løselig at det dreier seg om en forskjell i størrelsesordenen "tosifret".

(Kilder: EETimes, Anandtech, AMD)