AMD K7-prosessor får solid støtte fra Taiwan

Computex-messen på Taiwan er alltid tidlig ute med å vise fram nye produkter. På årets messe har flere av de største hovedkortprodusentene kunngjort at de kommer til å støtte AMDs K7-prosessor. Intel er derimot ikke så begeistret over å få skjerpet konkurranse.

Taiwan lager flest hovedkort i verden, og de finnes i et utrolig antall variasjoner og fasonger fra en mengde leverandører. En ny PC-teknologi er derfor dømt til å mislykkes, hvis den ikke får støtte fra de største Taiwanske produsentene.

AMD gleder seg

Til lanseringen av sin nye Pentium-utfordrer, har AMD produsert sitt eget kort med brikkesettet ”Irongate”, som er utviklet i samarbeide med DEC. Nå annonserer også de store fabrikantene Gigabit, Asus og FIC at de har hovedkort under utvikling.

De nye kortene fra FIC vil være basert på AMD sitt brikkesett, mens Asus vil bruke det alternative brikkesettet som er utviklet av Via.

Kortene vil være klare til høsten, som faller sammen med at volumproduksjonen av K7 vil være godt i gang, og at eventuelle barnesykdommer forhåpentligvis er et tilbakelagt stadium.

Støtter både PC-133 og Rambus

K7 bruker samme buss som Alpha, DEC sin kraftige prosessor som vi finner i arbeidsstasjoner og tjenere. Hastigheten er på hele 200 MHz, dobbelt så høy som i dagens Intel-arkitektur, og vesentlig høyere enn neste trinn på 133 MHz.

Dette setter større krav til hastigheten på minnet, og er vel det eneste ved K7 som Intel setter pris på. Bransjen er ikke særlig entusiastisk overfor Rambus, som både er forsinket og vesentlig dyrere enn SDRAM på 133 MHz.

Tøff utfordring

Intel har blitt sterkt presset av AMD, noe som resulterte i at Intel måtte ta opp konkurransen ved å lansere Celeron i tillegg til Pentium II/III. Derfor tjener Intel vesentlig mindre enn planlagt, siden tendensen markedet har svingt kraftig over mot rimeligere PCer det siste halvåret.

Hvis AMD klarer å overgå Intel også i ren ytelse, blir det en svært spennede høst. Tidlige tester av K7-prototyper som har”lekket ut”, viser at Intel fremdeles har et overtak. AMD påstår imidlertid at disse eksemplarene ikke er representative for produksjonsmodellene, og at disse vil være vesentlig raskere.

Introduseres på 600 MHz?

Det er ventet at AMD vil legge seg 50 MHz over hastighetene på den raskeste Pentium III som er tilgjengelig på markedet. I hvert fall den første salgsperioden.

Men vi blir ikke forbauset om Intel har et ess i ermet, og forserer lanseringen av neste prosessorgenerasjon. Det er helt utenkelig for Intel å la seg slå på målstreken når det gjelder ytelse.