AMD K6 - i skyggen av Celeron?

Etter at Intel lanserte de nye prosessorene Celeron 300 A og 333, ser det ut til at AMD er nødt til å gjøre to ting: Senke prisene på tilsvarende prosessorer og lansere en raskere utgave av K6-2 w/3DNow! Det ser ut til at de vil gjøre begge deler, og allerede 26. august i følge ryktene.

Tester viser at AMD ligger et lite hakk under i ytelse, men vesentlig under i pris, sammenlignet med Pentium II på samme hastighet. For de fleste brukere er prisen i praksis den eneste merkbare forskjellen.

Men det var i forrige uke.

Etter at Intel lanserte den nye Celeron-prosessoren med intern hurtigbuffer, har AMD havnet på feil side av prisdifferansen. De er nå faktisk litt dyrere enn Intels Celeron.

At AMDs prosessorer fremdeles er billigere enn Intels på 266 og 300 MHz klokkefrekvens, er ikke lenger noe poeng. Intel har hatt såkalte "leveringsproblemer" for disse prosessorene og vet ikke når disse kan skaffes. Men dette er jo svært beleilig for Intel, siden de nye Celeron-prosessorene både er billigere og raskere enn de gamle Pentium II-modellene.

Truet

AMD har vunnet innpass hos flere amerikanske PC-leverandører i den senere tiden, men nå dukker det opp trusler fra mange kanter.

PCer med de "gamle" Pentium II på 266 og 300 MHz, dumpes nå fra distributører og forhandlere. Det ser vi også i Norge. PCer med første generasjon Celeron måkes også ut, og alle de store produsentene lanserer nå nye modeller med siste versjon av Celeron.

AMD forventes å sette ned prisene som en reaksjon på dette, men den medisinen kan bli tung å svelge. De må snart tjene penger igjen - siste kvartalsresultat viste et tap på over 64 millioner dollar. Det er visstnok ikke på prosessorene de taper penger, men det er alltid en nedre grense for hvor mye det er mulig å knipe inn.

Tidligere annonserte fremdriftsplaner indikerer at AMD vil lansere en 350 MHz prosessor i nær fremtid, og ryktene sier at dette også vil bli annonsert 26. august. Den nye prosessoren vil sannsynligvis ligge mellom Intels 333 og 350 MHz prosessorer i ytelse, men prisen er fremdeles ukjent.

Intel er en nådeløs konkurrent. Selv om heller ikke de har vist til de store tallene i den senere tid, vil de aldri gi fra seg markedsandeler. Intel lever hele tiden opp til sitt mantra om at "bare de paranoide overlever".