AMD Hammer over alt

Hittil har grunnarkitekturen hos PC-prosessorene fra AMD og Intel vært kompatibel, men det er snart historie. Ved neste generasjon - 64-bits prosessorer – går de hver sin vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I overskuelig framtid satser Intel på 32-bits x86 Pentium 4-arkitekturen i PCer av alle slag og 64-bits Itanium-arkitekturen til krevende servere og arbeidsstasjoner.

AMD velger en annen løsning. Her er det Hammer som blir basis for prosessorer beregnet både for fremtidige 32-bits miljøer så vel som 64-bits. Hammer er nemlig en 64-bits prosessor basert på x86, som AMD kaller x86-64.

image: AMD Hammer over alt

Hammer vil kjøre x86 32 bits operativsystemer raskere og mer effektivt enn dagens Athlon, samtidig som det støtter 64-bits prosessering som en utvidelse av denne arkitekturen.
Intel Itanium og etterfølgerne vil derimot emulere x86-arkitekturen, med lavere ytelse enn P4. I hvert fall foreløpig.

Usikker framtid?

Det er som kjent vanskelig å spå om fremtiden, men vi kan trekke paralleller til fortiden. Da Intel lanserte 386-prosessoren i 1985, var dette en 32-bits prosessor som etter hvert erstattet 16-bits prosessoren 286.

Men det viktigste var at 386 kjørte 16-bits 286-programmer mye raskere enn 286 gjorde. Dessuten kom den i stadig raskere utgaver, med vesentlig høyere klokkefrekvens enn 286.
Et rent 32-bits operativsysten og tilhørende brukerprogramvare derimot, ble ikke den rådende standard før i fjor, med lanseringen av Windows XP.

Det tok altså svært mange år med stadig nye serier 32-bits prosessorer før programvaren klarte å følge opp.

Det er dette AMD nå trekker paralleller til. X86-arkitekturen er så utbredt, og 64-bits databehandling så eksotisk, at de satser på 32-bits med 64-bits tillegg..

Så får heller for eksempel spesialistmiljøene rundt Linux utvikle 64-bits versjoner av operativsystemet og programvaren, for de bruksområdene hvor dette er relevant. For skrivebordet og 99% av bruksområdene for PCer er 64-bits databehandling like relevant som jetmotor på sykkel.

Men hvem vet hva Intel har i ermet? At det går utmerket godt an å emulere en prosessortype på en annen prosessor har vi sett tidligere. Da Apple gikk over til PowerPC ble all støtte for den tidligere Motorola 68040 prosessoren gjort ved å emulere maskinvaren. Etter kort tid var dette langt mer effektivt og raskere enn hva noen 040-prosessor hadde å by på.

image: AMD Hammer over alt

Et annet rykte er at Intel har en slags ”Plan B” når det gjelder framtidige 32-bits løsninger. Dette er det imidlertid ingen hos Intel som har hørt om.

God tid

Uansett dukker det ikke opp Hammer-prosessorer for vanlige PCer før i 2003. Da vil de imidlertid komme både for stasjonære, bærbare og for små og store servere. Både single og multiprosessorløsninger vil bli tilgjengelig, sammen med kraftige nye brikkesett og systembusser - Hyper Transport.

Det blir spennede å følge denne utviklingen.