AMD gearer opp prosessorene

Om en uke blir nye prosessorer i Palomino-familien lansert. Men nye betegnelser skaper forvirring.

Den nye Palominoserien vil få navnet Athlon XP, som AMD påstår er et sammentreff og ikke har noe med Microsofts neste lansering å gjøre. Litt av et sammentreff, mener mange.
Dessuten vil prosessorene få nye typebetegnelser. Det har hittil vært en sterk tradisjon for å gi prosessorer en betegnelse som forteller noe om klokkefrekvensen til den aktuelle prosessoren.

Spesielt fordi en prosessorfamile til en hver tid består av helt like prosessorer bortsett fra nettopp klokkefrekvensen.

Nå velger AMD å betegne sine egne prosessorer med den hastigheten som tilsvarer det konkurrenten Intels Pentium 4 må kjøre på for å ha tilsvarende hastighet. Ikke nødvendigvis klargjørende.

En Athlon XP 1700 er derfor ikke en 1,7 GHz prosessor, men en 1,47 GHz prosessor som skal være like rask som en Pentium 4 på 1,7 GHz.

Vi synes det er like dustete som om en bilmotor på 1,7 liter med turbo skulle kalles for 2,5 liter siden den er like kraftig som en slik motor fra konkurrenten som er uten turbo.

Nå er riktignok ikke tallet 1700 uttrykkelig oppgitt som klokkehastighet, men det er likevel uten tvil denne assosiasjonen benevnelsen spiller på.

Forvirrende synes vi. At forskjellige prosessorer har forskjellig ytelse ved samme klokkefrekvens, og at arkitekturen er viktigere enn frekvensen alene, er allerede noe de fleste har forstått og aksepterer. Å skape mer forvirring i alle leire, ser vi ikke på som noe godt sjakktrekk. AMD har dessuten gjort dette tidligere, uten suksess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Typer, hastigheter og priser

Palominokjernen bruker mindre effekt, har forbedringer i arkitekturen og flere nye instruksjoner. Dette er direkte svar på Pentium 4, som faktisk viser seg å være svært så kraftig når programutviklerne optimaliserer koden for Pentium 4s nye arkitektur og instruksjonssett. Spesielt ved håndtering av tunge data som rendring av video og effektprosessering for lyd og bilde. Vanlig kontorprogrammer og nettsurfing går jo uansett raskt nok for ”alle” selv på flere år gamle PCer.

Det blir spennende å se hvor langt tid utviklerne vil bruke på å støtte de nye instruksjonene i Athlon XP. Det er først nå det begynner å løsne for Pentium 4, og det er i mange tifeller mulig å dra nytte av dette arbeidet også for å støtte Athlon XP.

De nye modellene og OEM-prisene er som følger, i følge det engelske nettstedet The Register:

XP 1500 - 1.33 GHz 115$
XP 1600 - 1.40 GHz 124$
XP 1700 - 1.47 GHz 152$
XP 1800 - 1.53 GHz 210$

Disse prisene vil variere med volum, og vi har tidligere sett at utsalgsprisene til sluttbruker ligger under de oppgitte OEM-prisene.

Regn uansett med at prisene fremdeles vil være vesentlig lavere enn Intels Pentium 4.

Ny Duron

AMD har også lansert en ny Duron-prosessor, med klokkefrekvens på 1,1 GHz. Denne skal ta opp konkurransen med Intels 1,1 GHz Celeron som allerede er i salg.

Prisen er ikke annonsert enda, men som referanse ligger dagens pris på Celeron 1 GHz på 1 250 kroner, mens 1 GHz Duron ligger på 1 150 kroner. Celeron 1,1 GHz koster 1 450, og Duron 1,1 GHz vil ligge taktisk plassert under denne prisen.