AMD får bred støtte

Computex-messen som startet i dag på Taiwan er helt sentral når det gjelder ny maskinvare. Det er tross alt her en stor del av maskinvaren blir utviklet, produsert og koordinert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taiwan er helt sentral i utviklingen av PC-teknologi. Det er her det meste av hovedkort og tilleggskort blir utviklet og produsert, i stadig større grad i samarbeide med fastlands-Kina.

På messen som startet i dag rapporteres det at det er stor oppslutning om den neste generasjon AMD-prosessorer, som tidligere gikk under kodenavnet Hammer, men som vil hete Athlon og Opteron for utgaver beregnet på henholdsvis desktop og server. Brikkesett og hovedkort fra alle ledende leverandører – bortsett fra Intel naturlig nok – vises i en mengde konfigurasjoner.

Brikkesett og hovedkort

Forrige generasjon Athlon fikk ikke den brede støtten til å begynne med hos produsentene av brikkesett og hovedkort. AMD måtte selv utvikle brikkesett, og det tok flere produktgenerasjoner før ytelse og kompatibilitet var på topp.

For kommende generasjon Athlon vises det allerede brikkesett fra ALi, AMD, NVIDIA, SiS og VIA.
Et bredt utvalg hovedkort ble også vist, riktignok er det ikke alle som er klare med fungerende utgaver ennå.

Nye grensesnitt

Neste generasjon hovedkort får selvsagt støtte for USB 2.0 og FireWire, men også Bluetooth, Serial ATA og trådløst nettverk blir tilgjengelig på mange modeller. Gigabit nettverk og 8x AGP vil også bli dukke opp som standardløsninger.

Hva med programvare?

Det knytter seg stor spenning til 64-bits versjonen av Windows XP, og spesielt driverstøtte for komponenter. Det er utenkelig at det vil bli like bred støtte for tilleggsutstyr som i den ordinære 32-bits utgaven. Vi vil måtte regne med at det blir spesielle løsninger for tunge oppgaver som blir prioritert, som servere og arbeidsstasjoner.

I Linux-leirene jobbes det for fullt med støtte, og her har det allerede blitt vist fungerende multiprosessor serverløsninger på Computex. Systemet var et 4-prosessors Opteron-system som kjørte en 64-bits utgave av SUSE Linux.

Og Intel?

Intel stiller med nye brikkesett - kodenavnet er Granite Bay - med raskere minnetilgang ved hjelp av doble DDR minnebusser. RDRAM er ikke lenger en sentral minneteknologi. Prosessorhastigheten når 3 GHz i år, og med FSB på 800 MHz i 2003 vil det også bli sørget for at prosessorene har noe å stelle med...

(Kilder: Anandtech, The Inquirer)

Computex egen side finner du her