AMD A10-5800K

Prosessor og grafikkort i ett. Vi har testet.

Vi har sett på toppmodellen A10-5800K, og her får du mye kraft for under tusenlappen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Vi har sett på toppmodellen A10-5800K, og her får du mye kraft for under tusenlappen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

AMD var for få år siden nesten jevnstore med Intel på prosessormarkedet for stasjonære PC-er. Siden den gang har det stort sett kun gått én vei for prosessorprodusenten, og det er nedover. Men siste generasjon prosessorer med integrert grafikkort (APU-er) fra selskapet, "Trinity"-generasjonen, bør absolutt vurderes dersom du skal bygge PC og er ute etter god valuta for pengene.

Vi har sett på toppmodellen A10-5800K. Den har fire kjerner og en klokkefrekvens på 3,8 GHz, 4 MB annetnivå hurtiglager (L2). Under maks belastning trekker den 100W.

Les også:

AMD lanserer Trinity - neste generasjon APU-er

Så enkelt bygger du PC-en selv

Valg av hovedkort og minne

Den passer i den helt nye FM2-prosessorsokkelen. Hovedkortet vi benyttet heter F2A85X-UP4, og kommer fra Gigabyte. Dette har vi fått anbefalt fra AMD til uttesting av prosessoren, et meget godt utstyrt hovedkort med bred støtte for overklokking. Og nettopp dette er en god grunn til å vurdere både prosessor og hovedkort, med de riktige innstillinger er det ikke umulig å tyne inntil 20 prosent ekstra hastighet til noen de mest krevende oppgavene.

AMD A10-5800KHovedkortet har en rekke tilkoblingsmuligheter, inkludert HDMI, VGA, DVI-D, DisplayPort, eSATA, USB 3.0 og optisk digital lydutgang (S/PDIF)

En annen positiv side ved hovedkortet er at Windows 8 har innebygde drivere til all maskinvaren, inkludert grafikk, lyd, porter og nettverk.

Det anbefales likevel å installere drivere for brikkesettet, for optimal ytelse og funksjonalitet.

I tillegg benyttet vi 2 x 4 GB DDR3-minne (1333 MHz) fra Kingston. Hovedkortet støtter imidlertid raskere minne, noe som absolutt bør vurderes, spesielt hvis du er ute etter å tyne noen ekstra skjermoppdateringer per sekund ved spilling.

Dette er uansett et ypperlig utgangspunkt for en oppgradering, hovedkort, prosessor og minne koster totalt like i overkant av 2.000 kroner hvis du handler i de billigste nettbutikkene. Se nederst for lenker til priser.

Potent grafikk - til det meste

Prosessoren har integrert Radeon HD 7660D-grafikkbrikke, som gjør det unødvendig for de fleste brukere å ha et dedikert grafikkort i tillegg, hevder AMD. Det skal gjelde også de som har lyst å spille litt i ny og ne. Den påstanden bør tas med en klype salt, mener vi. Men til alle 2D-oppgaver, inkludert alle slags video- og bildeoppgaver, er dette helt ypperlig.

Merk for øvrig at hovedkortet vi testet prosessoren med, har både DVI-D og DisplayPort-utganger som støtter skjermoppløsninger på inntil 2.560 x 1.600 piksler.

Slik er den i bruk

A10 5800K kommer med en standard kjøler med en vifte, som når den er tilkoblet hovedkortet justerer rotasjonen etter behov. Er det lav belastning på prosessoren er den knapt hørbar i et normalt kabinett og miljø, og selv under tung belastning er den aldri spesielt sjenerende. Her har det blitt gjort store framskritt de siste årene.

Vi målte temperaturen, og den lå mellom 24 og 55 grader, avhengig av belastning. Vi benyttet da et standard ATX-kabinett, uten annen kjøling enn viften i strømforsyning og på prosessoren. Merk at vi har byttet ut en av de største varmekildene i kabinettet, harddisken, med SSD - noe som er med på å holde temperaturen nede.

Vi installerte Windows 8 samt driverne til hovedkortet, grafikk og lyd. Med alt på plass startet PC-en på rundt ti sekunder. Dette er mye takket være at vi har byttet ut harddisken med SSD, men selv med en rask harddisk vil du sannsynligvis oppleve at Windows 8 starter vesentlig kjappere enn Windows 7.

Windows Opplevelseindeks gir oss følgende indikasjoner på ytelsen. Her går skalaen fra 1,0 (tregest) til 9,9 (raskest):

Prosessor: 7,3
Minne: 7,4
Grafikk: 6,9
Spillgrafikk: 6,9
Primær harddisk: 7,9

Passmark PerformanceTest 8.0 og 3DMark Vantage går dypere til verks, og i diagrammene under har vi sammenlignet prosessor- og grafikkytelsen mot noen høyaktuelle konkurrenter:

Prosessor:

AMD A10-5800KI diagrammet har vi sammenlignet med to i3-prosessorer som koster rundt det samme som A10 5800K, samt en i5-prosessor som koster noen hundrelapper mer. Som du ser er absolutt A10 et godt alternativ i "middelklassen", men har lite å stille opp med mot i5-prosesoren

Grafikk:

AMD A10-5800KAMD byr på vesentlig bedre ytelse enn Intels integrerte grafikkløsninger, og det er fullt mulig å spille nyere spill med tilfredsstillende flyt. Vær forberedt på å måtte gå ned på oppløsning og detaljnivå på noen av de mer krevende spillene. For moro skyld har vi også tatt med ytelsen fra et dedikert grafikkort til 420 kroner, og som du ser byr det på temmelig mye bedre spillytelse.

Konklusjon

AMD A10 5800K byr på mye kraft for godt under tusenlappen, og matcher absolutt Intel i samme prisklasse. Dette er rett og slett et flott valg for deg som ønsker å oppgradere PC-en til allround-bruk for en rimelig penge. Maskinen vår er kjapp og responsiv i nær sagt alle situasjoner - og ikke minst stillegående.

AMD A10-5800K


Men du kommer fortsatt ikke utenom et dedikert grafikkort dersom du er opptatt av spilling. Og da er det verdt å merke seg at Intel-baserte systemer i samme prisklasse har en tendens til å yte noe bedre, ifølge tester foretatt hos Anandtech.

Alt i alt har vi uansett ingen problemer med å gi vårt anbefalt-stempel til AMD A10-5800K, hvis behovet er "normal" PC-bruk.

Les også testen av Intel Core i5 på Intel hovedkort.

Testresultat

AMD A10 5800K

Rimelig, bra ytelse til det meste, stillegående.

Fortsatt ikke rask nok integrert grafikk til å tilfredsstille gamer-segmentet.


Testresultat

Gigabyte Gigabyte GA-F2A85X-UP4

Flott og stabilt hovedkort med en rekke tilkoblinger og muligheter, ikke minst når det gjelder overklokking.

Ikke noe spesielt


Testresultat

Kingston ValueRAM DDR3 PC10600/1333MHz CL9 2x4GB

Rimelig og enkel oppgradering av PC-minnet

Vurdér minne med høyere hastighet. Hovedkortet støtter inntil 1866 MHz.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer