AMD - verd å oppgradere?

Prosessorprodusenten AMD sliter litt i forhold til konkurrenten Intel, men det finnes likevel akseptable alternativer for deg som vil oppgradere. Eller er det smarteste å bytte leir og kjøpe nytt?

Dersom det er et år eller tre siden du kjøpte eller bygde PC med AMD-prosessor er det en god sjanse for at du nå føler at du sitter med nisseskjegget godt begravd i en eller annen e-postkasse. Intels nye Core-prosessorer har en overlegen arkitektur og er bedre på alle måter, så det eneste fornuftige er å kjøpe Intel om du trenger en kraftigere maskin. Eller?

Siden vi skal snakke om oppgradering i denne artikkelen ser vi for oss at vi skal bytte fra en mindre god prosessor. Som eksempel på en god prosessor har vi Intel Core 2 Duo E6600 (2,4 GHz), som kanskje en av de aller mest populære Intel-prosessorene. Prisen ligger rett under to tusenlapper, du får hele 4 MB cache, og du må nesten opp 1000 kroner til for å få den litt bedre E6700. I tillegg er den lett å overklokke.

AMD - oppgraderingsmuligheter


Med sommeren renner pengene inn for mange - som feriepenger, gryn igjen på skatten eller ved hjelp av en underbetalt sommerjobb. Uansett brenner fort pengene i lomma, og databrukere i det ganske land blir fort enige med seg selv om at det er på tide å investere i noe nytt utstyr.

AMD - verd å oppgradere?

Sokkel AM2

Kjøpte eller bygde du en AMD-PC rett før eller etter sommeren i fjor har du mest trolig AM2-sokkel, som er AMDs nåværende plattform. AM2-eiere har kanskje lavest terskel for å hoppe til Intel, ettersom de kan dra nytte av sitt gamle DDR2-minne - i det minste til DDR3 blir bedre og billigere.

Interessant nok er det også AM2-eiere som har minst grunn til å bytte prosessorplattform. AMD har nemlig kuttet priser og økt prosessorhastigheten, og er så avgjort konkurransedyktige i forhold til Intel.

Raskeste AM2-prosessor tikker av gårde på 3,0 GHz og har betegnelsen Athlon 64 X2 6000+. I ytelsestester ligger denne omtrent likt med en Intel E6600 (avhengig av program som brukes), og prisen er litt lavere.

Ønsker du deg derimot enda bedre ytelse er det lite å hente hos AMD akkurat nå, de er nær grensen for hva den gjeldende arktitekturen klarer. Men er du uansett ikke interessert i å bruke mer penger på oppgradering er det jo greit - skal du ha Intel må du jo i tillegg ha nytt hovedkort.

Men det finnes også et siste alternativ selv om det innebærer litt venting. Vi har vi tatt for oss det mot slutten av artikkelen.

Sokkel 939
Dersom du kjøpte eller byde AMD-maskin for mellom ett og tre år siden er det godt mulig du sitter på en maskin med sokkel 939. På tross av at det kun gikk to år fra den ble introdusert til den ble erstattet av AM2 (sommer 2004 til sommer 2006) er denne plattformen godt utbredt.

Populæriteten kan tilskrives flere grunner. En av dem var at AMD på dette tidspunktet lagde langt bedre og billigere prosessorer enn Intel (som senere slo tilbake med sine Core-prosessorer), en annen var at dette med dual channel minnekontroller og støtte for dobbeltkjerneprosessorer var en verdig oppgradering fra AMDs eldre sokkel.

939-prosessorer finnes faktisk fremdeles i butikkene, men det er ikke akkurat så mye å velge mellom. På den annen side er det mulig å finne relativt billige oppgraderinger.

AMD - verd å oppgradere?


Kanskje spesielt du som sitter på en mindre enkeltkjerneprosessor vil kunne virkelig merke og nyte godt av en oppgradering. I skrivende stund får for eksempel en ny dobbeltkjernet Athlon 64 X2 4200+ til under tusenlappen, eller du kan gjøre noen kupp på bruktmarkedet.

Ellers har også sokkel 939 Opteron (AMDs prosessorserie tiltenkt servere) blitt dumpet i pris. Mange 939-hovedkort som tar Athlon 64 takler også Opteron, som for øvrig har godt overklokkingspotensiale. Toppmodellen Opteron 185 får du i skrivende stund til under 2.000 i noen butikker. På 2,6 GHz kan ikke denne helt måle seg med en Intel E6600, men mange har klokket sin Opteron opp i nærmere 3,0 GHz, og da er den ikke langt unna.

Problemet med å kjøpe Opteron er kompatibilitetsproblemer med en del hovedkort.

Det å gå fra AMD sokkel 939 til en Intel-plattfom betyr i tillegg til ny prosessor også nytt hovedkort og ny RAM. Et fint 939-hovedkort med mye god RAM kan derfor være vel verd en oppgradering.

Hva kommer?

Som nevnt har AMD tynet det meste av hva de klarer ut av sin nåværende prosessorserie, men den neste generasjonen AMD-prosessorer kalt Phenom forventes å slippes i høst, kanskje allerede så tidlig som i august.

Stem her!

Skal du oppgradere din AMD-plattform? (Avsluttet)
Ja, snart på tide nå(32%) 162
Kjøper heller alt nytt(23%) 117
Nei, har ikke behovet(19%) 94
Har allerede byttet til Intel(15%) 75
Har allerede oppgradert(11%) 57
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Phenom vil bruke sokkel AM2+, som vil være kompatibel med AM2-hovedkort (og motsatt). Det vil si at du vil kunne bruke disse nye Phenom-prosessorene på ditt AM2-hovedkort - men uten at du nødvendigvis får brukt disses fullstendige potensiale. Men dette vil altså bli nok en oppgraderingsmulighet for deg som har AM2.

Oppgradring i praksis

Vi kommer til å følge opp denne artikkelen med å gå gjennom en oppgradering av en datamaskin med en enkeltkjernet sokkel 939-prosessor. Vi skal først se på potensielle kompatibilitesproblemer, vurdere løsninger (som BIOS-oppdatering), og til slutt fysisk bytte prosessoren.

Mer om prosessorer kan du i mellomtiden få her.