Ambisiøse planer fra Intel

Intel har nylig lansert Pentium II Xeon som den siste i en lang rekke nye prosessorer. Men firmaet ser naturligvis ingen grunn til å stoppe her, heller tvert i mot. I månedene fremover vil vi se at firmaet er mer ambisiøst enn noengang. Allerede 26. juli kommer neste lansering.

450MHz kommer 26. juli

LES OGSÅ:

 Foto: Intel
Foto: Intel Vis mer

26. juli kommer Intel med 450 MHz prosessorer i både Pentium II og Pentium II Xeon seriene. Den aller dyreste prosessoren fra Intel vil være Pentium II Xeon med 2 MB andrenivå cache på 450 MHz. Den vil koste hele 35 000 kroner! Med 1 MB andrenivå cache reduseres prisen til bare 22 000 kroner. 400 MHz med 1 MB cache er såvidt rimeligere og vil koste "bare" 21 000. De rimeligste Xeon-prosessorene har 512 KB cache og vil koste ca. 9 000 kroner. Her er forskjellen mellom 400 og 450 MHz helt minimal. Pentium II Xeon-prisene ser ut til å holde seg minst ut året.

Pentium II 450 MHz vil bli introdusert til den prisen som 400 MHz har i dag. De andre Pentium II-prosessorene vil bli redusert med 20 til 30%. Samtidig sier vi endelig farvel til Pentium II 233 MHz og den gode gamle Pentium Pro. Pentium MMX er forlengst død. Vi forventer ingen prisendringer på Celeron denne gangen.

Ny Celeron 13. september

Med kodenavnet "Mendochino" lanserer Intel en helt ny Celeron-kjerne. Den skiller seg fra den tidligere "Covington"-kjernen som brukes i dagens Celeron-prosessorer, ved at den integrerer 128 KB andrenivå cache i selve kjernen. Denne cachen har det til felles med Pentium II Xeon, at den faktisk kjører på full intern hastighet. Det vil gi denne nye Celeron-prosessoren meget god ytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er spesielt interessant å sammenligne ytelsen med Pentium II 300 MHz, siden de to prosessorene med all sannsynlighet vil få samme pris, ca. 1800 kroner. For de andre Celeron-prosessorene blir det bare små prisjusteringer. Pentium II 333 til 400 MHz vil få en 10-15% prisreduksjon.

Ny prisreduksjon 25. oktober

Her vil vi se en liten prisreduksjon på Pentium II 333 til 450 MHz. Intel vil nå ønske å selge "Deschutes"-baserte Pentium II (333 til 450 MHz) fremfor "Klamath"-baserte Pentium II (300 MHz og lavere). Vi vil se tilgjengelighet på Pentium II 266 til 333 MHz frem til nyttår. Da vil Intel stoppe produksjonen av disse. Pentium II 350 til 450 MHz vil bli alene igjen. Celeron 300 og 333 MHz vil også få en liten prisnedgang i oktober og Celeron 266 vil forlate oss.

Hva skjer i 1999?

Over nyttår vil vi se en ny utgave av 333 MHz Celeron som ikke bruker slot 1. Den vil bruke en helt ny type sokkel med 370 pinner. Det gjøres rett og slett for å spare penger. Slot 1 er nemlig for dyr for bruk i de aller rimeligste maskinene. Samtidig er det bare Celeron som fortsatt benytter slot 1 med 66 MHz buss. Det betyr også at det blir dårligere tilgjengelighet på rimelige kort av denne typen.

Samtidig kommer arvtakeren til Pentium II med kodenavnet "Katmai". Den vil ha et utvidet sett med MMX-instruksjoner (MMX2). Dagens MMX-instruksjoner jobber hovedsakelig med heltall. De benytter en teknikk som heter SIMD (single instruction multiple data). Det betyr at en operasjon kan få en hel liste med tall hvor samme instruksjon utføres på alle. I MMX2 er denne funksjonaliteten utvidet til også å jobbe med desimaltall. Det er spesielt viktig for 3D-grafikk. Katmai lanseres først med en hastighet på 450 MHz for snart å øke til 500 MHz.

Utover i andre kvartal 1999

Allerede trekvart år etter lanseringen av Pentium II Xeon kommer arvtakeren med kodenavn "Tanner". Den vil nok beholde navnet Pentium II Xeon og vil benytte mange teknikker som er utviklet i forbindelse med "Merced" som nå nærmer seg lansering. Tanner vil naturlig nok benytte slot 2.

Samtidig vil det lanseres to nye brikkesett. Ett for slot 2 med kodenavn "Carmel" og ett for slot 1 med kodenavn "Camino". Begge disse vil introdusere 4X AGP med en overføringshastighet på 1066 MB per sekund, støtte for direkte RDRAM (Direct Rambus RAM) og UltraATA/66 med 66 MB pr. sekund fra IDE-enhetene. Det er også grunn til å tro at "Camino" og "Carmel" vil støtte en busshastighet på 133 eller hele 150 MHz. Det er helt nødvendig for å holde følge med 4X AGP. Med 100 MHz når du "bare" en hastighet på 800 MB per sekund.

Vi vil også se ett nytt brikkesett for Celeron. "Whitney" vil legge til en i740 grafikkontroller som standard for å presse prisene ytterligere. Dårlig nyhet for produsenter som ATI og S3.

Dessverre ser det ut til at Intel vil lansere PIIX6 med IEEE1394 (FireWire)-støtte mye senere enn planlagt. Det vil kraftig forsinke andre initiativ som f.eks. DeviceBay.

Endelig Merced

Til neste høst kommer endelig Intels 64 bits prosessor. Den vil benytte en helt ny arkitektur som Intel kaller IA-64 (IA=Intel architecture) i motsetning til IA-32 som vi benytter i dag. Selv om den vil være i stand til å kjøre dagens programvare med litt hjelp av emulering, trenger vi helt nye spesialtilpassede versjoner av programvaren for å utnytte ytelsespotensialet som ligger i Merced. Vi får håpe at Microsoft rekker å få ferdig 64 bits utgaven av Windows NT 5 i tide til Merced-lanseringen. Uten den vil nok Merced få en treg start.