Amazon satser på MP3

Verdens største nettbutikk selger stadig færre CDer. Nå lanserer Amazon.com en gratis MP3-løsning som skal gjøre både brukerne, artistene og plateselskapene lykkelige.

Et kjent forretningskonsept for å øke salget og skape interesse for et produkt, er å la deg som kunde prøve varen før du bestemmer deg for å kjøpe eller ikke.

Forkjemperne for Napster mener at deres form for fildeling bygger på akkurat samme prinsipp, men som vi vet har plateselskapene et annet syn på dette. Amazon velger å gi brukerne musikk på en mer kontrollert måte, med plateselskapenes velsignelse.

Allianser og utvalg

Amazon har tidligere latt sine kunder høre på 30 sekunders lydklipp fra hver CD de har til salgs, og fortsetter med dette. Men nå har de i tillegg åpnet slusene for at brukerne kan hente komplette sanger. Riktignok kan du ikke laste ned alt hva du måtte ønske, for det er snakk om et utvalg gjort av Amazon i samarbeid med artister og plateselskap. Det eneste Amazon krever av deg er en kjapp registrering av e-post og navn.

Koblingen mellom musikk og produkt er gjennomført til fingerspissene, og for hvert låt du vil hente ned må du innom en egen side hvor låta og artisten blir presentert. Selvsagt er det komplettert med ”klikk her for å kjøpe”, noe Amazon håper skal dra CD-salget deres til nye høyder.

Liquid Player med lenke direkte til Amazon.com. Vis mer

Amazon tilbyr deg ikke bare å hente og kjøpe musikk. Du kan også laste opp egne låter i håp om å bli oppdaget av et plateselskap, eller bare for å spre musikken til så mange som mulig. Er du med i et band som har laget CDer uten platekontrakt, kan Amazon også ta seg av salget.

MP3 og Liquid Audio

Amazon har valgt to forskjellige løsninger for lydfilene. De fleste lydfilene finnes i MP3-format, men en del er lagret i formatet Liquid Audio.

For å lytte til Liquid Audio filer trenger du å installere deres avspiller først. Forskjellen mellom Liquid Audio og MP3 ligger først og fremst i muligheten for Amazon til å bestemme hvordan Liquid Audio filene skal oppføre seg. I avspilleren får du opp lenker til både plateselskapet og til Amazon, hvor du selvsagt kan kjøpe CDen. Liquid Audio filene kan også settes til å ha en begrenset avspillingstid, for eksempel en måned, og kan også sperres for CD-brenning.

Rikt utvalg av kategorier

Når du går inn på Amazons ”Free Downloads” blir du møtt av et imponerende utvalg kategorier. Hovedinndelingen teller 20 kategorier, med alt fra rock og hip-hop til opera og folkemusikk. Under hver hovedkategori blir det så mer spesifisert, med opptil 20 nye underkategorier som britpop, hard rock, metal og blues rock. Under hver av disse 20 kategoriene finner du så alt fra fem til hundre forskjellige MP3-filer.

Her finner du selvsagt mye spennende musikk du neppe ville tenkt på å søke etter i Napster. Av kuriosa kan vi nevne at vi fant ”Fanitullen” med Telemarks store sønn, Knut Buen, som MP3-fil. Mon tro om noen har fortalt hr. Buen at han nå er nedlastbar?

Ta en tur innom Amazon og kos deg med gratis musikk i haugevis.