Altiris Software Virtualization Solution (SVS)

TIPS: Med denne teknikken unngår du blant annet alle problemene som kan følge med gratisprogrammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle programmer som omtales og anbefales av oss i DinSide Data er i utgangspunktet trygge installasjoner. Det er imidlertid mye som kan gå galt likevel, og noen gang er kan det fortone seg som et aldri så lite helvete å installere - og avinstallere programmer i Windows. Spesielt gjelder dette programmer som tilsynelatende er gratis og lover gull og grønne skoger, men som har helt andre hensikter, for eksempel utlevere deg og surfevanene dine.

Den sure svie er det dessverre mange av oss som har fått smake. Treghet og ustabiliteter, uønskede popupvinduer og menylinjer, og i enkelte tilfeller har kun en reinstallasjon av alt fra bunnen av vært enste vei ut av grøten.

Les også: Kjør flere operativsystemer samtidig

Det magiske ordet

image: Altiris Software Virtualization Solution (SVS)


Et ord som bør få lyspæren til å lyse intenst over hodet ditt nå, er virtualisering. Bak det litt kryptiske ordet befinner det seg løsninger som kjører programmer i en liksomverden, uten å påvirke hva som ellers befinner seg på PCen din. Mest kjent er virtuelle PCer, altså programmer som simulerer en vanlig PC med operativsystem, programmer og det hele, som du bare kan skru av eller nullstille når problemene hoper seg opp, og gå tilbake til det vanlige PC-miljøet ditt. Slike virtuelle PCer kan for eksempel la deg kjøre flere operativsystemer parallelt, som vinduer på skrivebordet . Forvirrende? Det er i praksis ganske enkelt.

Har du lyst å lese mer om teknikkene, kan du lese våre omtaler av to populære løsninger, Microsoft Virtual PC og VMWare.

Trygt og raskt

Mindre kjent er det at programmer kan kjøres virtuelt, uten behov for en virtuell PC i bunn. Fordelen med en slik løsning er at det krever langt mindre datakraft enn virtuelle PCer, og ytelsen behøver ikke å være dårligere enn hvis du kjørte programmene på "ordentlig". Ulempen er derimot at programmene må være skrevet for det operativsystemet du jobber i, du kan for eksempel ikke kjøre Linux-programmer i Windows Vista med en slik løsning.

Å kjøre programmer virtuelt gir i praksis fantastiske muligheter. Tenk deg at du ønsker å prøve nyeste Office-versjon, men vil ikke forlate den gamle. Da kan du installere den nye versjonen i et virtuelt område, og den gamle versjonen forblir upåvirket. Med et enkelt museklikk er absolutt alt borte, inkludert alle DLL-filene og registeroppføringene. Ingen spor overhodet - med mindre du har laget noen filer og lagret dem i "Mine Dokumenter". Programmene er nemlig ekte nok, det er bare måten de kjører på som er på liksom.

Nullstill på en blunk

Men før du installerer et program virtuelt må du gjøre noen forberedelser. Først må du installere et program som skal holde styr på det virtuelle miljøet, som kan ses på som "kondomet" som skal sørge for å holde programkoden adskilt fra resten av PCen. Et godt eksempel er Altiris Software Virtualization Solution (SVS), som for ikke lenge siden ble kjøpt opp av Symantec.

image: Altiris Software Virtualization Solution (SVS)


SVS sørger for å logge aktivitetene dine, for eksempel under en installasjon av et program, og plassere alt som skjer på et såkalt layer eller lag som ligger over selve filsystemet på harddisken. Et slikt layer kan aktiveres og deaktiveres etter behov, nullstilles eller fjernes helt. Du kan for eksempel ha et layer som inneholder Office 2000, og et annet som inneholder Office 2007, og veksle mellom dem - uten behov for omstart av PCen eller andre inngrep.

Lagene kan dessuten eksporteres, fraktes og importeres på andre PCer, i form av såkalte Virtual Software Packages (én enkelt fil). På den måten kan du kjøre favorittprogrammet ditt flere steder (dersom lisensreglene tillater det, vel og merke).

Gratis til privat bruk

Det beste for oss forbrukere er at SVS er gratis for privat bruk. Liker du å installere og fikle med nye programmer er dette en meget god måte å beskytte seg mot uhumskhetene på.

Du finner mer informasjon om Altiris Software Virtualization Solutions her, og kan laste ned programmet ved å klikke her (registreringskode ligger i en vedlagt tekstfil). Løsningen fungerer både i XP og Vista.

Relaterte artikler:
Microsoft Virtual PC
WMWare