Altfor tidlig å avskrive Microsoft

Med PC-modus og ekstremt godt kamera, kan de nye Lumia-mobilene varsle nye tider for Windows-mobiler.

<B>MOBIL ERSTATTER PC</B>: Lumia 950 fra Microsoft har i tillegg noe som ser ut til å være et absurd godt kamera. Foto: MICROSOFT
MOBIL ERSTATTER PC: Lumia 950 fra Microsoft har i tillegg noe som ser ut til å være et absurd godt kamera. Foto: MICROSOFT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har nevnt det flere ganger i det siste; Microsoft har noe stort på gang.

Det begynte med en forrykende produktlansering tidligere i høst, der de lanserte flere produkter med en wow-faktor vi ikke har sett fra selskapet på mange år.

I tillegg har vi allerede behørig omtalt Surface Book og nå sist, smartmobilene Lumia 950 og 950 XL. Disse kjører mobilversjonen av Windows 10, og gjennom en funksjon kalt Continuum kan de kobles til skjerm, tastatur og mus, og så kan du jobbe som om du satt ved en PC. Dette kan fort vise seg å være en vinnerformel, spesielt for bedriftsmarkedet.

Og så var det kameraet da. For veldig mange, meg inkludert, er kamerafunksjonen noe av det aller viktigste på en smartmobil. De siste årene har jeg knapt brukt annet enn mobilen til å ta bilder, enten det er snakk om produktbilder til tester på Dinside, eller kveldsbilder til fotoalbumet:

Bildeeksempel iPhone 6 Plus Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Bildeeksempel iPhone 6 Plus Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Bildeeksempel iPhone 6 Plus Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Bildeeksempel iPhone 6 Plus Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør.  Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Foto: Per Ervland Vis mer


Selv benytter jeg mest iPhone, men bildeeksemplene fra Lumia 950 som Microsoft har lagt ut, overgår alt jeg har sett fra smartmobiler tidligere. Et par av dem er faktisk så gode at jeg ikke hadde stusset om du fortalte meg at de var tatt med speilreflekskamera med avansert optikk.

Nå skal det riktignok sies at det nok skal mye til for at hvermansen oppnår like gode resultater, men erfaringsmessig har Lumia-serien hatt gode kameraer helt siden Nokia-dagene - selv på lavpris-modeller.

Bildene under tok jeg for eksempel med Microsoft Lumia 640 i Dubrovnik i sommer, en mobil som jeg har sett til under 1.300 kroner flere steder denne høsten:

Bildeeksempel Microsoft Lumia 640 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Bildeeksempel Microsoft Lumia 640 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Bildeeksempel Microsoft Lumia 640. Legg merke til hvor godt motivets mørke og lyse partier er eksponert. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Bildeeksempel Microsoft Lumia 640. Legg merke til hvor godt motivets mørke og lyse partier er eksponert. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Det store ankepunktet mot mobiler fra Microsoft er fortsatt app-utvalget og app-kvaliteten, uansett hva Microsoft selv måtte hevde.

Det kan imidlertid vise seg å være et midlertid hinder, i hvert fall hvis det blir så enkelt for utviklere å konvertere Android-apper til Windows 10-apper som selskapet hevder.

Mobilversjonen av Windows 10 byr uansett på meget god brukervennlighet og sikkerhet, og med Continuum - og det som kan se ut som et absurd godt kamera på Lumia 950, er det helt på det rene at det er altfor tidlig å avskrive Microsoft i kampen om mobilkundene.

Les også:
Derfor kollapser nettbrettsalget
Microsoft lanserer Windows 10-produkter