Alternativ til vanlige skannere?

IS-32 fra Canon ser mer ut som en blekkpatron enn en skanner. Den er unektelig den mest plassbesparende skanneren vi har sett, men er den god nok til å møte dine krav?

Canon IS-32 settes rett og slett inn i skriveren din, som om det var en blekkpatron. Dermed har skriveren plutselig blitt en sheetfeed-skanner, dvs. at arket trekkes gjennom skriveren mens det skannes. Du må selvsagt ha en skriver fra Canon for å kunne bruke den. Den fungerer sammen med Canons BJC-3000, 6100, 6200 og 6500.

God oppløsning

Skanneren klarer en optisk oppløsning på 720 x 720 ppi, noe som skulle dekke de aller fleste behov. I praksis kan denne oppløsningen gi deg bedre resultat enn for eksempel en skanner med oppgitt oppløsning på 600 x 1200 ppi, fordi et bilde må skannes med like mange ppi i begge retninger. Derfor må 600 x 1200 ppi-skannerne bruke såkalt interpolering for å oppnå 1200x1200 ppi, maksimal optisk oppløsning er 600x600 ppi. Skal du skrive ut innskannede fotografier og lignende i samme størrelse som originalen, trenger du sjelden mer enn 300 ppi.

Fargedybden er på 24 bit, noe som er lavere enn alle skannerne i vår test av rimelige USB-skannere. En lavere fargedybde kan påvirke skannerens evne til å gjengi korrekte farger, men IS-32 klarer denne vanskelige jobben på en tilfredsstillende måte.

Skanner ikke bøker…

Skanneren er TWAIN-kompatibel, slik at du kan bruke den direkte fra programmer som Paint Shop Pro, Photoshop og lignende.
IS-32 har, på grunn av arkmaterens begrensning, ikke noen muligheter til å skanne annet enn enkeltark i forskjellige størrelser. Dette begrenser den praktiske bruken i forhold til flatbed-skannere. Det sier seg selv at det er umulig å trekke frem et 1000-siders leksikon gjennom en vanlig arkmater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oversiktlig og greit

Noe av det første du vil merke når du pakker ut skanneren, er at det ikke følger med noen brukermanual. Det følger heller ikke med noen driver-CD, men fortvil ikke, driverne og brukermanualen ligger på CDen som fulgte med skriveren.

Installasjonen av driveren og styreprogrammet går problemfritt, med lettfattelige og greie instruksjoner underveis.

Styreprogrammet er enkelt og oversiktlig, og gir deg en rekke valg for innskanningen. Vi likte spesielt kopifunksjonen, som forvandler skriveren din til en minikopimaskin. For øvrig har du standardinnstillinger for skanning av tekst, bilder og illustrasjoner. Disse kan du selvsagt forandre på etter eget ønske.

Styreprogrammet har et greit og oversiktlig grensesnitt
Styreprogrammet har et greit og oversiktlig grensesnitt Vis mer

Du kan forhåndsvise bildet før skanningen foretas. IS-32 bruker 45 sekunder å forhåndsvise en A4-side. Den bruker 5 minutter 30 sekunder på å skanne et fotografi i A4-størrelse, og dette er en god del tregere enn samtlige flatbed-skannere som vi har testet.

Akseptabel kvalitet?

Skanneren har problemer med helt lyse og helt mørke partier, og dette kan medføre at detaljer forsvinner. På vår test av dynamisk omfang fikk vi verdien 1.7, noe som ville plassert skanneren et stykke ned på listen dersom den var med i testen. Den er imidlertid overraskende god på gjengivelse av farger, og bildene blir rimelig skarpe og klare.

Resultatet fra IS-32 sammenlignet med Canon Canoscan N656U
Resultatet fra IS-32 sammenlignet med Canon Canoscan N656U Vis mer

Skanneren vil etter vår mening uansett gi deg akseptabel kvalitet i de fleste situasjoner, med mindre du er en fotoentusiast med svært høye krav. Vi ser for oss at skanneren vil passe for deg som ønsker å skanne bilder for å legge ut på nettet, eller som du vil dele elektronisk med venner og familie.

Plassbesparelsen tatt i betraktning; dette er et unikt tilbud for eiere av Canon-skrivere, som i tillegg ønsker skannefunksjon. Prisen er det heller ikke noe å si på, 690 kroner inkludert moms.

Canon IS-32 får du kjøpt på de samme stedene som selger Canons blekkskrivere.

Les vår test av rimelige USB-skannere