Altec Lansing ADA880 høyttalere

Hvis du bruker PCen til å spille musikk, se på DVD og spille spill, så trenger du skikkelige høyttalere. Hva med et flerkanals system?

Små spinkle PC-høyttalere gir ikke den store lytteopplevelsen. Alternativet er et system med sub-bass på gulvet og satelitthøyttalere, som tar liten plass på skrivebordet.

Hvis du vil ta den helt ut satser du på et surround-anlegg, og hvorfor ikke like godt ett som støtter Dolby Pro Logic/AC3 slik at du kan få kino-opplevelse foran PCen?

Praktisk løsning for lydfriker

Systemet fra Altec leveres i en forholdsvis stor pappeske som måler 58x38x35 cm. Mye av volumet er fylt opp av isopor, men basskabinettet, sub’en, er blant de største vi har sett for denne typen anlegg. Den måler hele 34,5x29x23,5 cm.

Altec Lansing ADA880 høyttalere

Systemet består foruten sub’en av 2 fronthøyttalere og 2 bak/sidehøyttalere. Fronthøyttalerne er 2-veis med 3-tommers mellomtone og 1-tommers diskant. Sidehøyttalerne har ingen ekstra diskantenhet, her er det bare mellomtoneelementet som jobber.

Enkel installasjon

Tilkoblingen er praktisk, med faste ledninger fra høyttalerne og plugger med fargekode. For de to fronthøyttalerne er det dessuten forskjellig utforming på kontaktene, slik at det er umulig å koble feil. Kontaktene er av mini DIN-type, og kablene inneholder fører både strøm, signal og styring.

Altec Lansing ADA880 høyttalere

Sidehøyttalerne kobles til med hver sin mono minijack.

Altec Lansing ADA880 høyttalere
Altec Lansing ADA880 høyttalere

Hvis du har lite plass, kan du montere sidehøyttalerne oppå fronthøyttalerne. Du løsner sidehøyttaleren fra foten med kabelen, og fjerner en gummiplugg fra toppen på sidehøyttaleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er kontakter innebygget, slik at når du setter sidehøyttaleren oppå fronthøyttaleren kobler du samtidig til signalet. Praktisk!

Stereo eller Dolby

Det er bare to innganger, som er plassert sammen med høyttalertilkoblingene på sub.en. Valget er enten analog stereo på minijack eller digital på phono.

Det er derfor bare mulig å utnytte surroundeffekten i hele systemet ved bruk av digital signalkilde. Har du et lydkort med fire analoge utganger kan du ganske enkelt ikke koble til alle fire.

I bruk

Vi koblet opp anlegget til vår PC med Soundblaster Audigy, vi brukte den digitale utgangen og måtte først finne en overgangskabel på minijack til phono. Dette fulgte nemlig ikke med verken med Audigy eller med høyttalerne. Heldigvis hadde vi en slik kabel, den fulgte med vårt digitalkamera.

Vi kjørte så det lille testprogrammet som følger med Soundblaster-kortene, hvor du velger hva slags høyttalere du har, og får spilt av en stemme som identifiserer alle høyttalerne.

Vi fikk bare lyd i fronthøyttalerne, sidehøyttalerne var stumme.

Så koblet vi anlegget til en frottstående DVD-spiller, med phono-kabelen so fulgte med. Full surround.

Så koblet vi til PCen igjen og spilte av en DVD-film. Igjen var det full surround.

Det var altså testprogrammet til Soundblaster-kortet som ikke fungerte…

Det er ingen senterhøyttaler, dette signalet mikses rett og slett likt i de to fronthøyttalerne.

Betjening

Altec Lansing ADA880 høyttalere

All betjening skjer med den lille infrarøde fjernkontrollen, som gir deg kontroll over totalvolum, balanse mellom senter, front og surround i tillegg til global bass og diskant.

Du kan også styre det hele fra den høyre fronthøyttaleren, som inneholder mottaker for fjernkontrollene og display som viser nivå for valgt parameter.

Vårt inntrykk

Anlegget er kraftig nok til å gi en kraftig opplevelse til en lytter som sitter foran PC med høyttalerne rundt seg. Det er derimot ikke kraftig nok til å gi en full hjemmekino-opplevelse i et større rom.

Men for en eller to som skal se DVD på PC, spille heftige spill, eller høre på musikk for den saks skyld, er anlegget mer enn kraftig nok.

Lydkvaliteten er svært bra, det er både trøkk i bassen og klarhet i toppen, og mellomtonen er også åpen og fin. Spredningen er god, og det er behagelig å lytte til all slags musikk. Til og med akustisk jazz og klassisk musikk låter helt ok på anlegget uten skarpe kanter eller overdreven bass. Moderne elektronika fungerer også bra, men noe partyanlegg er det ikke.

Men som kraftig og allsidig høyttaleranlegg for all slags musikkbruk vil vi absolutt anbefale systemet.

Prisen har vi sett til 2 495 inkludert mva

Flere tekniske spesifikasjoner finner du på Altec Lansings nettsted.

Norsk distributør er Norek AS og Altec Lansing selges av de fleste store forhandlere og nettbutikker.