Alt-i-ett blir alt for lett

Macromedias Fireworks er ambisiøst. Det skal være det eneste programmet du trenger. Tegn eller importer grafikk, bearbeid og lagre den som optimalisert webgrafikk. Men med en pris på nesten 4000 kr. holder produktet ikke mål.

Vektorgrafikk i Fireworks. Klikk her for å se større skjermbilde
Vektorgrafikk i Fireworks. Klikk her for å se større skjermbilde Vis mer
Fireworks:
Veil. pris: 3197,- (3932,- inkl. mva.)

Karakterer:
Nybegynnervennlig:
5 av 10
Avanserte muligheter:
3 av 10
Brukervennlighet:
5 av 10
Pris/ytelse:
2 av 10

Leverandør:
Demo AS. Tlf. 22 07 12 90


Fireworks har to nivåer for å produsere grafikk: Vektorgrafikk og punktgrafikk. Med vektorgrafikk kan du tegne streker, sirkler og frie former og deretter endre og manipulere disse uten at grafikken rundt blir påvirket. Punktgrafikk er mer å sammenligne med et lerret, maler du oppå noe annet, forsvinner det, og du kan bare endre på informasjonen ved å legge noe nytt oppå.

Det er gode grunner for at Fireworks blander vektorgrafikk med punktgrafikk. Begge har sine fordeler: Med vektorgrafikk kan du lage nydelige former, mens det er langt lettere å lage effekter med punktgrafikk. I Fireworks kan du også omgjøre vektorgrafikk til punktgrafikk når du er ferdig med prosessen, for deretter å legge til effekter.

Verktøyene for vektorgrafikk er kraftige og avanserte. Muligheten for nøyaktig tilpasning av vektorgrafikken er nokså dårlig, mens det finnes mange interessante muligheter for å legge til effekter. For punktgrafikk syntes vi det var temmelig tynt. Du mangler avanserte filtre, og har relativt lite kontroll over fargekvalitet i bildene.

Fireworks har middels gode rutiner for å legge tekst inn i dokumentene du arbeider med. Du må skrive teksten inn i et eget vindu, og mister dermed en del av kontrollen. Det er ikke mange filtre du kan bruke for å lage spesielle teksteffekter, men det er til gjengjeld lett å legge tekst langs frie kurver, og samtidig få gode resultater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite hjelp for animasjoner

Mens etterbehandlingen av animasjoner er god, mangler det meste som trengs for å kunne produsere effektivt i Fireworks. Jeg hadde ventet meg muligheter for å kunne arbeide med flere vinduer samtidig, gjøre endringer i ett vindu, slik at påfølgende vinduer ble oppdatert. Eller lage vektortegninger i ett vindu, gjøre endringer i et annet vindu, og deretter fått tegnet endringene gradvis mellom disse.

Fireworks har for så vidt redskapene, men det blir fort litt tungvint. Jeg forsøkte å lage en animasjon på grunnlag av én vektortegning. Jeg endte opp med å kopiere denne fra vindu til vindu, og gjøre endringer i vindu etter vindu. Dette setter begrensninger for hvor avansert du kan arbeide.

Midt på treet

Det er egentlig ingenting som gjør at Fireworks utmerker seg. Macromedia har denne gangen laget et produkt som ved å være midt mellom flere av sine andre produkter, bare blir middels bra. Jeg kan vanskelig tenke meg at grafikere som lager webgrafikk i mer avanserte programmer, kommer til å slutte å bruke disse på grunn av Fireworks.

Fireworks blir mest å regne som et hjelpemiddel for dyktige amatører, men kan ikke anbefales. Det er faktisk alt for dyrt.