Alt du vil vite om Windows 98, men aldri har våget å spørre om

Trenger en vanlig bruker Windows 98? Eller klarer de fleste seg med Windows 95? Dette – og svært mange andre spørsmål – har vi i DinSide stilt oss under tre ukers knallhard testing av Microsofts nyeste operativsystem. Vi fant mange nyheter, noen overraskelser, mange forbedringer og enkelte feil under vår kjøring av systemet på fem ulike PCer. Og vi er sikker på en ting, Windows 98 er strålende! Men ikke nødvendigvis et system for alle brukere.

Her på DinSide vil vi i tiden fremover legge ut grundige tester av de fleste aspekter av Windows 98. Vi har testet systemet på en rekke ulike PCer, fra Cinet, REC, Digital, Toshiba, Compaq og TCI, og vi har kjørt omfattende ytelsestester. På mange av PCene har alt fungert umiddelbart, på andre har vi brukt uendelig med timer på å få alt opp og fungere. Vi har prøvd flere grafikkort, lydkort, forskjellige harddiskløsninger, vi har testet hvordan Windows 98 egentlig gjør det i forhold til nettbruk, og vi har vurdert hvordan Windows 98 fungerer i forhold til alle Microsofts floskler om systemet.

Munnen full?

Noe av det første vi spurte oss om, var om Microsoft – som så ofte tidligere – hadde tatt munnen litt vel full da de snakket om hvor bra Windows 98 egentlig skulle være. Og svaret er nok – ikke særlig overraskende -- et ubetinget ja. Mye av Microsofts materiale er laget av markedsføringsmennesker som har et noe avslappet forhold til virkeligheten. Derfor må vi leve med floskler som at ”The Microsoft Windows 98 operating system delivers a higher quality computing experience, including better system performance and easier system maintenance.” Heldigvis er dette utsagn vi, når alt kommer til alt, kan gi fullstendig blaffen i.

Det som derimot er sikkert, er at Windows 98 på et par punkter vil score høyt hos de fleste brukere. For det første har jo Microsoft for alvor tatt i bruk Internet Explorer på en slik måte at all PC-bruken er blitt mer brukervennlig. I praksis betyr dette at brukerne benytter samme programmet, IE 4.0, til å lete på Internett, finne frem på harddisker, lete i nettverk osv. Før måtte man (minst) bruke to ulike programmer for å finne frem, noe vi har opplevd kan være svært forvirrende for svært mange brukere.

Videre har Windows 98 fått en ny måte å organisere harddisken på, takket være det såkalte ”FAT32”. (FAT står for File Allocation Table) FAT32 gjør lagring svært mye mer effektivt enn den FAT 16 som har vært i bruk siden midten av åttitallet. For det første får man plass til opptil 40 prosent mer data på disken, for det andre gjør FAT32 at du kan bruke harddisker som er større enn 2 GB.

I tillegg har Windows 98 fått utallige små og nyttige hjelpeprogrammer som gjør det enklere å være bruker. Vi har sett på hvorvidt disse hjelpeprogrammene virkelig fungerer, og sjekket om de har noen reell nytteverdi.

Kontinuerlig oppdatering

I tiden fremover kommer vi til kontinuerlig til å legge ut nye resultater fra våre Windows 98-tester. Her på DinSide vil du dermed kunne finne ut alt du trenger om et system som kan gi deg både bedre arbeidsdager, og et rent og skjært supporthelvete om du skulle være litt mer uheldig.

Microsoft regner med at Windows 98 kommer til å være installert i 95 prosent av verdens PCer i løpet av 1999. De regner altså med å omsette for mange milliarder kroner i ’98, og de regner med at vi brukere skal bruke rundt tusen kroner hver på å oppgradere. Følg derfor med i vår ”testserie” for å finne ut om Windows 98 er noe for deg.