Alt du trenger å vite om ZUNE

Mediespilleren fra Microsoft er på vei. La oss ta en titt på hva Zune virkelig er. Av: André Kristoffer Dahl Mandag 16. oktober 2006

Historien til Microsoft Zune startet i vår, da flere informerte kilder hevdet at Microsoft var i full gang med utviklingen av en egen mediespiller. Det har lenge vært en kjent sak at Microsoft er lei av Apple sin dominans i MP3- og mediespillermarkedet, med sin iPod-serie. I fjor vurderte til og med Microsoft å innføre et direktiv mot at ansatte i firmaet skulle få bruke iPod.

Utover sommeren lakk Microsoft som en unormalt hullete sil, og flere og flere detaljer kom frem i lyset. Reuters melder at Microsoft er i samtaler med musikkindustrien om utviklingen av en ny musikktjeneste. Etterhvert lekket navnet Zune ut, sammen med noen uklare bilder av spilleren.

Fredag 21. juli ble endelig Zune bekreftet av Microsoft. Samtidig lanserte Microsoft nettstedet , som reklamerer for Zune på en noe spesiell måte. Cris Stephenson, en av selskapets markedssjefer, uttalte at de utvikler et nytt musikk- og underholdningsprosjekt – kalt nettopp Zune. Stephenson sa videre at Zune vil være merkenavnet til en hel familie med maskinvare- og programvareprodukter.

Alt du trenger å vite om ZUNEFørst ut er den mye omtalte mediespilleren, som bare går under navnet Zune. Zune-spilleren er ikke bare en MP3-spiller, det er en mediespiller. Foruten å spille av musikk kan den nemlig vise bilder og spille av video, i likhet med blant annet de nyeste iPod-variantene.

Microsoft Zune vil i første omgang leveres med en harddisk på 30 GB, noe som er nok til rundt 7500 låter i normal mp3-kvalitet., 25.000 bilder eller 100 timer med video. Skulle det ikke være nok med 7500 låter, kan du alltids skru på den innebygde FM-radioen.

Spilleren vil være tilgjengelig i tre forskjellige farger – svart, hvitt og relativt overraskende: brunt. Skjermen måler hele 3 tommer, langt større enn det vi finner på iPod og andre konkurrenter. Noen sikker informasjon om oppløsning og fargedybde er enda ikke tilgjengelig, men skal vi tro lovordene til Microsoft vil skjermen være mer enn god nok til å vise bilder og filmer. Legger man spilleren på siden vil man kunne vise video i et naturlig format.

Alt du trenger å vite om ZUNE


Zune støtter musikkformatene WMA, MP3 og AAC. Når det gjelder videoavspilling finner vi støtte for WMV, MPEG-4 og H.264. I tillegg kan Zune vise bilder i JPG-format. Operativsystemet er et nyutviklet system, som visstnok skal likne på Windows XP Media Center Edition. For å se en demonstrasjon av menysystemet, ta en titt her.

Begrenset trådløs teknologi

Mulighet for trådløs tilkobling, Wi-Fi av typen 802.11 b/g for å være nøyaktig, er innebygget. Mange vil nok imidlertid bli skuffet over at det ikke er mulig å koble seg opp mot internett, synkronisere Zune-spilleren med PC-en trådløst, eller liknende. For å koble deg opp mot andre enheter enn Zune-spillere, som PC eller XBOX 360, må du med andre ord bruke kabel. Det eneste du kan med den trådløse tilkoblingen er å finne andre Zune-spillere i nærheten, og deretter sende/motta bilder og musikk med disse.

Her kan du se hvordan denne overføringen fungerer. Av rettighetshensyn vil imidlertid musikkfiler du har fått fra en person med en annen Zune bli slettet etter tre dager eller etter tre avspillinger, uavhengig om du faktisk har rettighetene til musikksporet eller ikke.

Nylig viste det seg at musikk som er lovlig kjøpt i nettbutikker ikke kan spilles av på Zune. Årsaken til dette er at Microsoft nylig introduserte en ny utgave av sitt kopibeskyttelsessystem (DRM), PlaysForSure. Den nye utgaven er ikke bakoverkompatibel med eldre versjoner, noe som resulterer i at lovlig kjøpte musikkfiler ikke vil kunne spilles av på Zune.

For å kunne spille av kopibeskyttet musikk på Zune må altså de beskyttede filene være beskyttet med nyeste versjon av PlaysForSure. PlaysForSure-systemet brukes i dag av mange nettbutikker, som Napster og norske Musikkonline og The24. I tillegg vil ikke musikk kjøpt på iTunes Music Store kunne spilles av, naturlig nok.

Som allerede nevnt er Zune mer enn bare en mediespiller. Chris Stephenson, Zunes markedsføringssjef, har uttalt at en Zune-telefon definitivt er en del av fremtiden for Zune. Kanskje vi får se et kappløp mellom en Zune-telefon fra Microsoft og den etterlengtede iPod-telefonen fra Apple?

Alt tyder på at det er Toshiba som produserer spilleren for Microsoft. Hos de amerikanske telemyndighetene finnes det nemlig info om en spiller ved navn Toshiba 1089, som er prikk lik bildene vi har sett av Zune. I tillegg har den Zune-logoen på baksiden. Dette kaster bensin på bålet for ryktene om at Zune rett og slett bare er en modifisert versjon av Toshibas mediespiller Gigabeat S.

Priskrig før lansering

I august sa rykter fra kilder innad i Microsoft at prisen på Zune vil bli satt til 299 dollar (2000 norske kroner). Den 12. september lanserte imidlertid Apple nye iPod-modeller, samtidig som selskapet senket prisen på iPod-serien. Microsoft ble tatt på sengen da Apple valgte å sette ned prisen på sin 30 GB-variant av iPod til 249 dollar (1650 norske kroner), og måtte følge etter med en prisreduksjon. Da Zune ble offisielt presentert den 15. september nektet Microsoft å si noe om pris, men kilder innad i selskapet hevdet en uke senere at prisen vil bli satt til 229,99 dollar (1500 norske kroner).

Senere meldte imidlertid Cesar Menendez, forfatteren av bloggen ZuneInsider, at prisen vil bli satt til 249 dollar (1650 norske kroner), atlså det samme som 30 GB-varianten av iPod. Menendez jobber selv i Microsoft med utviklingen av Zune, og er kjent for å være en god kilde til korrekt informasjon. Den endelige prisen kan vi imidlertid ikke slå fast før Zune kommer i butikkene den 14. november. Imidlertid vil trolig ikke ikke Zune bli å finne til salgs her til lands før til våren.

Shaw Wu, analytiker for American Technology Research, sier at han tror Microsoft vil revurdere sin prisstrategi for å kunne holde seg konkurranseyktig. Wu er langt fra alene om dette – flere analytikere spekulerer nå i en langvarig priskrig mellom Microsoft og Apple. Dette vil i såfall være gode nyheter, for som kjent er forbrukerne den eneste vinneren av en priskrig.

Sammen med Zune kommer også nettbutikken med samme navn. Her kan man kjøpe et månedsabonnent hvor man får tilgang til millioner av sanger. Et slik abonnement vil bli kalt ZunePass, og prises til 14,99 dollar (100 norske kroner) per måned. For én enkelt sang er prisen satt til 0,99 dollar (6-7 norske kroner).

Mye ekstrautstyr

Alt du trenger å vite om ZUNE


Microsoft satser stort på tilbehør til Zune fremover. Til nå er tre pakker lansert, og flere vil uten tvil komme. Spesielt uoriginalt tilbehør vil vi nok se mye av i tiden fremover.

Zune Car Pack er en tilbehørspakke for bilen, med en billader og FM-tuner med autosøk. Zune Home A/V Pack er en pakke for hjemmet, som ved hjelp av en A/V-kabel muliggjør tilkobling til TV og stereoanlegg. Den tredje pakken heter Zune Travel Pack, en reisepakke med fjernkontroll, synkroniseringskabel, lader, bæreveske og hodesett.

Zune – flopp eller det nye store?

Det spekuleres mye i om Zune har det som skal til for å ta opp konkurransen med andre mediespillere. Mange ser på Zune som en farlig konkurrent til Apples iPod, som til nå har vært totalt dominerende på markedet for MP3- og mediespillere. Flere analytikere hevder imidlertid at Zune ikke vil kunne ta nevneverdige markedsandeler fra iPod, men at Microsofts partnere gjennom PlaysForSure-systemet (spesielt Creative og iRiver) vil bli utsatt for hard konkurranse fra Microsoft selv.

Michael Robertson, gründer av nettstedet mp3.com, er imidlertid av den oppfatningen at Zune vil bli en gedigen flopp, med under 50.000 solgte enheter på verdensbasis. Robertson argumenterer med at de få mulighetene Wi-Fi-tilkoblingen gir og problemene med kopibeskyttelsessystemet vil skremme vekk mange kunder.

Markedet for MP3- og mediespillere har som kjent eksistert en god stund, og er i dag dominert av store aktører. Microsoft har flere ganger tidligere klart å presse seg inn i et allerede etablert marked, på tross av alle vonde spådommer, sist med Xbox. Hvordan det går med Zune vil bare tiden vise.