Alfred gjør deg effektiv på Mac

Ett av OSX' beste produktivitetsverktøy.

Alfred gir deg kjapp tilgang til det meste på Macen din.
Alfred gir deg kjapp tilgang til det meste på Macen din.Vis mer

Alfred er så mangt. Programmet hentes frem med et kjapt tastetrykk og gir deg et tekstfelt å skrive i. Derfra kan du gjøre mye rart - finne frem ei fil, søke på Google, åpne en nettside, sende en epost, poste til Twitter, aktivere skjermbeskytteren, utføre kalkulasjoner og mer til.

SAMLESIDE:

Produktivitet

Mac-programmet finnes i to versjoner; gratisversjonen og den såkalte Powerpack-versjonen, som er din for £12, eller ca 110 kroner med dagens kurs. Sistnevnte har, som du kanskje gjettet, mer funksjonalitet. Mer om det lenger ned.

Du kan laste ned Alfred fra Alfredapp.com. Installasjonsfila er bare på 1.7MB, og programmet installeres på vanlig måte.

Når du starter programmet første gang, får du opp menyen for innstillinger:

Alfred gjør deg effektiv på Mac


Ved å trykke i Alfred hotkey-feltet kan du angi hvilken hurtigtast du vil knytte til programmet. I mitt tilfelle har jeg valgt at Alfred-tekstfeltet skal vise seg når jeg dobbelttrykker på cmd-knappen. Angi gjerne også at du befinner deg i Norge hvis du har lyst til å bruke den norske utgaven av Google etc. når du søker.

Det er i tillegg en rekke andre innstillinger du kan gjøre for å endre hva som vises i søkeresultatene, endre ulike nøkkelord, sette opp tilpassede søk og mer til. Det vil være i overkant å fortelle om alt Alfred kan gjøre, men her er fem punkter, ved siden av å starte applikasjoner bare ved å skrive navnet på dem:

Finn ei fil

Alfred gjør deg effektiv på Mac


Leter du etter ei fil du har lagret ett eller annet sted? Da drar du frem Alfred-vinduet og skriver find filnavn, der filnavnet er navnet på fila du leter etter. Uansett om den ligger på skrivebordet eller i /dokumenter/privat/budsjett/2011 dukker den opp med en gang, og da kan du enten trykke enter for å vise den i Finder, eller på høyre piltast for å velge om du vil åpne den, sende den på epost, slette e.l., slik bildet viser. Dersom du vet at du har tenkt til å åpne fila direkte, kan du bruke open i stedet for find (eller endre disse stikkordene i oppsettet).

Søk på nettet

Alfred gjør deg effektiv på Mac


Om du vil søke på Google, Amazon, Wikipedia, eBay, Flickr eller hva det måtte være, har Alfred en del av disse innebygd. Eksempelvis kan du bare skrive google alfred for å søke etter Alfred på Google, eller amazon etterfulgt av navnet på en bok for å søke etter den hos Amazon.com

Lag ditt eget søk

Alfred gjør deg effektiv på Mac


Pleier du å søke spesielt mye på én side? Da kan du opprette et tilpasset søk i Alfred. I vårt tilfelle har vi lyst til å lage et søk som kun søker i DinSide. Vi gjør først et søk etter test på DinSide og kopierer URL-en fra dette søket (http://www.google.no/search?q=test%20site%3Adinside.no).

Deretter går vi inn i Alfred-oppsettet ved å hente frem Alfred og trykke på det lille tannhjulet (eller cmd-komma, som er standardsnarvei til innstillinger i programmer laget for OSX).

Alfred gjør deg effektiv på Mac

Under custom searches fyller vi inn følgende:

Merk at vi har byttet ut forekomsten av test med {query}, slik at det du skriver bak nøkkelordet settes inn i stedet for {query}. Som du ser på bildet før det forrige kan vi nå søke i DinSide ved å skrive ds etterfulgt av søkeordet.

Ser du ekstra nøye på bildet over, ser du også hvordan du kan lage en tweet-funksjon som lar deg poste til Twitter via Alfred.

Lås maskinen

Alfred gjør deg effektiv på Mac


Skal du hente deg en kaffe? Lås maskinen enkelt ved å skrive lock i Alfred-feltet.

Hent noe gammelt fra utklippstavlen

Alfred gjør deg effektiv på Mac

Krever Powerpack-versjonen

Dersom du kjøper Powerpack-utgaven, får du også flere ekstrafunksjoner på toppen. En av dem er muligheten for å hente frem noe fra utklippstavla som ikke ligger der akkurat nå (siden den kun har plass til ett element av gangen). Standardsnarveien for dette er cmd-option-c, men det er også mulig å få den frem ved å skrive clipboard i Alfred-feltet. I oppsettet kan du justere hvor mange elementer Alfred skal ta vare på, og om de skal skrotes etter 24 timer etc.

Powerpack-utgaven har også flere tilleggsfunksjoner, som en mini-utgave av iTunes, mulighet for å navigere i filsystemet, kjøre terminalkommandoer, lage såkalte snippets ("makroer") som lett lar deg sette inn tekst du skriver ofte og mer til.

Du finner Alfred på http://www.alfredapp.com/. PS! Alfred fyller ett år i disse dager, så bruker du koden HAPPYBDAY11 får du Powerpack-utgaven med 10% rabatt (gjelder ut morgendagen).

Vi tipser deg også om gratisprogrammet Quicksilver, som har mye til felles med Alfred og enda noen flere finesser. Dog har utviklingen av programmet vært litt til og fra de siste årene, så Alfred har litt større moment om dagen.