Aldri mer uskarpe bilder?

Forskerteam fra Toronto har utviklet en algoritme som kan gjøre uskarpe bilder skarpe igjen.

Uskarpe bilder er et fenomen som det er vanskelig å unngå; spesielt i dårlig lys og med et kamera som ikke veier stort. Uskarpe bilder får du når enten kameraet eller motivet flytter på seg i løpet av den tiden lukkeren er åpen.

Nå mener forskere ved universitetet i Toronto, i samarbeid med institutt for teknologi i Massachusetts, at de har funnet oppskriften på hvordan uskarpe bilder kan gjøres skarpe i etterkant. Algoritmen kan dog ikke gjøre noe med bilder der du har knipset noe som er i bevegelse, og den vil heller ikke klare å rette opp bilder der du har bommet med fokuseringen.

Det teknikken kan rette opp, derimot, er bilder der din ustøhet på hånda har påvirket resultatet. Med andre ord fungerer den som en optisk bildestabilisator, men i etterkant.

Aldri mer uskarpe bilder?


Ulikt andre teknikker, som for eksempel Unsharp Mask i Photoshop, bruker algoritmen en langt mer avansert teknikk for å beregne kjernen i det uskarpe bildet, som innebærer at den estimerer distribusjonen av flere sannsynlige bilder.

I følge Rob Fergus hos MIT er det ikke snakk om en løsning som er produksjonsklar nå, men han mener at det slett ikke er umulig at vi kan se det implementert i Photoshop i løpet av et år eller to. Kanskje vil vi kunne få det innbakt i kameraet en dag også?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du er interessert i å få vite mer, kan du lese sammendraget fra arbeidet her.

Her finner du DinSides kameratest

[Ugjyldig objekt (debatt)]