Å installere Windows på nytt kan by på utfordringer knyttet til drivere, med tilhørende gule spørsmålstegn i Enhetsbehandling. Hva i huleste skjuler seg bak "Unknown device", hvilken modell er "Ethernet controller" etc? Fortvil ikke. Her har du løsningen. Foto: DinSide Data
Å installere Windows på nytt kan by på utfordringer knyttet til drivere, med tilhørende gule spørsmålstegn i Enhetsbehandling. Hva i huleste skjuler seg bak "Unknown device", hvilken modell er "Ethernet controller" etc? Fortvil ikke. Her har du løsningen. Foto: DinSide DataVis mer

Aldri mer "Ukjent enhet"

Her er trikset som kan løse mange problemer.

Har du formatert harddisken og installert Windows på nytt? Da er sjansen stor for at du har støtt på "Ukjent enhet"-problemet. Dette er utstyr som er tilkoblet maskinen - enten internt eller eksternt, som Windows ikke skjønner hva er for noe, og som derfor ikke virker slik det skal.

Og hvem har ikke opplevd at familie, venner og kolleger har PC-er der ett eller annet av utstyret ikke fungerer som det skal? Svært ofte er det snakk om et driverproblem som lar seg løse, bare du vet hvordan.

Ta en titt på din egen maskin, skriv "enhetsbehandling" i søkefeltet på startmenyen, og trykk enter-tasten. Har du Windows XP går du kontrollpanelet og velger - System - Maskinvare - Enhetsbehandling. Ser du noen gule spørsmålstegn? Da bør du lese videre.

Drivernedlasting

Normalt kan du laste ned drivere til maskinvaren fra PC-produsentens hjemmeside, som vil løse problematikken raskt og effektivt, men ikke alltid. Hvis PC-en er noen år gammel må du gjerne gå andre veier for å finne drivere, men hvordan skal du vite hva "ukjent enhet" er for noe?

Her er et triks som kan hjelpe deg.

Hver eneste enhet har nemlig en produsent- og enhets-id knyttet til seg, enten Windows gjenkjenner den eller ikke. Du finner denne id-en ved å gjøre følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Start Enhetsbehandling

2. Finn den ukjente enheten, og høyreklikk på den.

3. Fra hurtigmenyen velger du Egenskaper.

4. Velg arkfanen Detaljer, og bla deg ned til du ser Maskinvare-IDer.

5. Der vil du finne en kode som har en oppbygning som ligner denne:

PCI\VEN_1002&DEV_AA28&SUBSYS_30868086&REV_01\4&1E46F438&0&40F0

Her har vi uthevet produsent-id-en (grønt) og enhets-id-en (rødt).

Notér deg disse to id-ene, og ta turen til www.pcidatabase.com. Dette er en omfattende database som inneholder informasjon om mangfoldig tusen tenkelige og utenkelige enheter som har vært tilgjengelig siden PC-ens barndom. Her kan du søke opp informasjon om både produsent og enheten direkte:

Aldri mer "Ukjent enhet"


AA28 er altså et Radeon 3400 HD-grafikkort fra AMD. Med denne informasjonen er det en enkel sak for meg å hente riktig driver fra AMD sin hjemmeside.

Samleside: Slik gjør du det