Aldri mer DRM-beskyttet musikk!

KOMMENTAR: Jeg kjøpte og lastet ned musikk fra Furia, Christel Alsos og Vidar Busk, og gledet meg til en kveld med vin og god musikk. Slik gikk det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Musikk som blir kjøpt inn her i huset blir som regel kjøpt på CD. Det er ikke fordi vi er tilhengere av den slags plastløsninger, og fordi vi ønsker å sponse en rekke distribusjonsledd fra artistens munn til ørene våre, ei heller at vi synes det er spesielt pent å ha hyllene fulle av plastetuier, men det er fordi alternativene ikke på langt nær er optimale. Enten er du kriminell, eller så får du musikkfiler som er fulle av restriksjoner. Ingen av delene har fristet meg i særlig grad.

I kjølvannet av testen av musikknettbutikker som vi presenterte i forrige uke, bestemte jeg meg for å gi restriksjonsmusikken en sjanse. Det er jo unektelig både praktisk og behagelig å kunne bla i ro og mak gjennom millioner av låter uten å løfte baken fra stolen, forhåndslytte på sanger, og til slutt laste ned og ha musikken tilgjengelig umiddelbart.

Jeg ble faktisk nesten litt positiv jeg, etter å ha kjøpt tre fulle album hos MSN Music. Det kostet meg 240 kroner, egentlig alt for dyrt, men bekvemt. Kvaliteten var dessuten helt OK.

DRM og ødelagt kveldskos

To dager senere ville jeg oppgradere PCen med nytt operativsystem - Windows Vista. I redaksjonen har vi en rekke mislykkede forsøk på å oppgradere XP-installasjoner bak oss, så jeg bestemte meg for å formatere C-partisjonen og installere alt fra scratch. Musikkfilene lå trygt på D:

Installasjonen gikk temmelig greit, og alt så ut til å fungere helt fint etterpå. PCen er koblet til LCD-TVen og musikkanlegget i stua, og samme kveld hadde kona og jeg barnefri og skulle kose oss med en flaske vin. Jeg hadde gledet meg til å spille det aldeles nydelige albumet til Christel Alsos for henne, og samtidig kanskje imponere med det nye Media Center-grensesnittet.

Det gikk imidlertid ikke slik. Da jeg prøvde å åpne sangene for avspilling, fikk jeg denne feilmeldingen:

image: Aldri mer DRM-beskyttet musikk!


Ikke så dramatisk egentlig, jeg trykket naturligvis på Oppgrader, men etter få sekunder fikk jeg en ny feilmelding:

image: Aldri mer DRM-beskyttet musikk!


Jeg kikket på kona, og hun hadde allerede bestemt seg for å sende meg det blikket jeg får når jeg skal demonstrere noe kult som ikke fungerer slik jeg hadde tenkt.

Jeg trykket Lukk, og Lukk en gang til, og spilleren prøvde tydeligvis å gå videre til neste spor i spillelisten. Det førte til at første feilmelding dukket opp på ny. Jeg bestemte meg derfor i et fortvilet forsøk å søke etter hjelp på web. Derfor trykket jeg "hjelp på web", naturligvis. Det førte meg til denne siden:

image: Aldri mer DRM-beskyttet musikk!


"Was this information useful?" NEI, det var den ikke! Hva med å ta høyde for at feil kan oppstå, og i det minste gi informasjon som er forståelig?

Jeg klikket meg fram og tilbake et par ganger uten å bli et fnugg klokere. Jeg startet deretter PCen på nytt, og gikk gjennom prosedyrene en gang til, bare for å konstatere at resultatet ble det samme.

I mellomtiden hadde kona tatt med seg KK og gått til sengs, mens jeg klødde meg fortvilet i hodet og prøvde å unngå at pulsen løp løpsk.

Bortkastet tid og penger

I kveld har jeg forsøkt å spille av musikken min igjen. Jeg gjentar: MUSIKKEN MIN, som jeg har betalt 240 kroner for. Det gikk naturligvis ikke bedre enn forrige gang. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å få spilt den av, jeg har ikke tid til å forske for mye på det heller. Med andre ord betrakter jeg musikkfilene som verdiløse, og pengene er for meg tapt.

Det er mye ved dette som er fullstendig bakvendt. Laster jeg ned musikken fra piratfora kan jeg gjøre hva jeg vil med den, kopiere og spille den av over alt. Jeg kan ha musikken på alle åtte PCene i huset, på de fire MP3-spillerne som disponeres av familiemedlemmene, og samtidig aldri behøve å bekymre meg dersom jeg får maskinkrasj eller får lyst å oppgradere operativsystemet, jeg kan jo ha sikkerhetskopier over alt! Som lovlydig kjøper betraktes jeg derimot som en potensiell tyv, og blir behandlet deretter.

Aldri mer!

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DInSide Data
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DInSide Data Vis mer


Nå har det heldigvis begynt å demre for både den ene og den andre at dette er riv ruskende galt. Det går ikke an å behandle kundene sine på denne måten. For min egen del er det bare å konstatere at de tre platene jeg kjøpte fra MSN Music er de dårligste kjøpene jeg har gjort noen gang, og jeg vil aldri, og jeg gjentar gjerne: ALDRI noen sinne betale for DRM-beskyttet musikk igjen.

Etter min mening kan det ikke være NOEN form for restriksjoner på kjøpt musikk, prisene må halveres, og samtidig må platebransjen få myndighetene med på å at de store illegale distribusjonskanalene må stoppes raskt, hardt og kontant. Så enkelt er det!

Så får en boikott av musikkbutikkene inntil videre være mitt lille bidrag til at hele bransjen tar til vett. Skal denne glimrende måten å distribuere lyd på ha noen framtid, må det skje raskt!

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Og før du, kjære leser, bestemmer deg for hva du ønsker å gjøre, anbefaler jeg deg å lese følgende artikler i DinSide og ITavisen: