AKASA Integral - smart diskkabinett for bærbar

Når det blir for trangt om plassen på interndisken er denne optimal

Vår MacBook Pro har en intern disk på greie 160 GB, men det er ikke nok for det bruksområdet denne maskinen er satt til. Den brukes til lyd, bilde og video og da trengs det plass - mye plass. Mye av dette lagres på husets server, men spesielt lyddata trenger vi tilgang til når man er ute av huset og spiller. Og lydbiblioteker har en tendens til å vokse.

LES OGSÅ:

Vi har tidligere testet et tilleggskort for Mac'en, med eSATA porter. Dette er den raskeste løsningen for eksterne disker, dessuten legger den ikke beslag på FireWire-portene som er veldig greie å ha til eksternt lyd-interface (på FW400) og eventuell ekstra disk på FW800. USB bruker vi til MIDI, mus og HUB for kontrollboksene.

eSATA finner du på mange fabrikkferdige eksterne diskkabinetter, vi testet flere av disse for en god stund siden, du finner artikkelen her. Men dette er 3,5" store disker, med ekstern strømforsyning og voksne kabinetter, ikke noe du uten videre putter i bærevesken til den bærbare.

Men det finnes andre alternativer, som også har noen ekstrafunksjoner.

AKASA Integral - smart diskkabinett for bærbar

320 GB i skjortelomma

Vi trenge som nevnt en del ekstra Gigabyte og ville ha dette i så raskt og kompakt format som mulig. Valget falt på en 320 GB Scorpio Black disk fra Western Digital som sammen med Seagate Momentus og Samsung Spinpoint deler tronen som de raskeste av de små.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse diskene er på 320 GB og roterer med 7200 omdreininger, noe som gir både rask aksesstid og overføringshastighet. Sammen med 16 MB bufferminne gir dette en ytelse på over 80 MB/sekund på de raskeste delene av disken, i følge tester på Toms Hardware.

Grunnen til at vi valgte Western Digital var rett og slett fordi den var tilgjengelig over disk(!) dagen før skjærtorsdag, og vi trengte den i påsken. Da har ikke nettbutikkene noe å stille opp med.

Smart løsning

Det lille kabinettet AKASA Integral har både eSATA og USB tilkobling, noe som gjør den kompatibel i nær sagt alle sammenhenger. For optimal ytelse bruker vi eSATA, men den kan også brukes til transport og fotjengerversjonen av 1-til-1 fildeling med USB.

Kabinettet har tilkobling til disker med SATA, som nå er det vanlige for raske disker. Du får som regel ikke tak i 7200 disker med IDE-tilkobling lenger, noe som er synd for de som vil oppgradere eldre bærbare som ellers fungerer bra.

AKASA Integral - smart diskkabinett for bærbar

Men har du en IDE-disk liggende som du vil hente data fra, så har kabinettet også tilkobling for dette - på motsatt side av kretskortet. Det er nemlig en hake ved dette, og det er at elektronikken på kortet ikke konverterer IDE til sATA, den konverterer bare til USB for begge tilkoblingsalternativene. SATA til eSATA er jo bare viderekobling, det skjer ingen aktiv prosessering.

AKASA Integral - smart diskkabinett for bærbar

Smart strømløsning

En ekstra strømforsyning er noe drass, derfor kommer kabinettet med en spesiell USB-til-strøm-kabel. Den har 2 USB-kontakter på to kabler som møtes i en felles strømplugg. Da kan du koble til den ene eller begge USB-kontaktene, avhengig av hva din bærbare leverer av strøm på USB-portene. På vår MacBook pro fungerte det utmerket med bare den ene tilkoblingen.

AKASA Integral - smart diskkabinett for bærbar

Fakta

Kabinettet betalte vi under 300 kroner for, eSATA-kabel, vanlig USB og USBx2-til-strøm er inkludert. Disken kostet 850 kroner. Vi har fått oss en kompakt og rask diskløsning som ikke legger beslag på særlig vekt og volum, akkurat det vi var ute etter.

Testresultat

AKASA Integral

Kompakt, billig, eSata gir lynrask hastighet, kan bruke både USB- og eSata.

IDE-disker kan kun brukes i USB-modus

Se alle våre tester