Ajax

Kortere ventetid på Internett-tjenester - Ajax-teknikken gjør websurfingen mer brukervennlig.

Det er ikke sikkert du har lagt merke til det, men i det siste har stadig flere tjenester på nettet blitt raskere og mer brukervennlige. Ta Google Maps som et eksempel: Tidligere ville det nok ikke ha vært like enkelt å navigere kartet med musepekeren - lange lastetider for hver eneste millimeter kartet flyttet seg, uten mulighet for å dra og slippe kartet med musepekeren slik du kan i dag. Hva er det egentlig som har skjedd?

Ajax

Ajax, som på norsk kan kalles Asynkronisert JavaScript og XML, er navnet på teknikken som gjør det hele mulig. Ajax er egentlig ikke en ny teknologi, men heller en ny måte å gå frem på når man designer internettsider. Teknikken er en sammenslåing av en rekke kjente programmerings- og markeringsspråk for web; HTML,CSS, DOM, XML og Javascript for å nevne noe.

Når du åpner en vanlig HTML-side, må du laste denne på nytt hver gang du klikker på noe som gjør endringer på siden - kommunikasjonen går fra brukeren, til serveren, så tilbake til brukeren som må vente på at siden laster.

Ajax-motoren blir et nytt ledd i denne kommunikasjonsmodellen. I stedet for å kommunisere med serveren for hvert eneste klikk, gjør Ajax det underveis i bakgrunnen, og siden kan derfor oppdateres uten at den må lastes inn på nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildet er hentet fra Adaptive Path, og viser hvordan Ajax-teknikken fungerer i forhold til statiske nettsider. Se lenke til artikkelen nederst på siden.
Bildet er hentet fra Adaptive Path, og viser hvordan Ajax-teknikken fungerer i forhold til statiske nettsider. Se lenke til artikkelen nederst på siden. Vis merInternett vs. Desktop

Noe Ajax-teknikken har gjort, og stadig gjør, er å viske ut skillet mellom programmer du kjører på PC-en og applikasjoner du kjører på Internett. Hele office-pakker, med alt fra presentasjonsprogrammer til tekstbehandling og videoredigering er fritt tilgjengelig, uten å kreve noen som helst form for installasjon. Det flotte med dette er at du kan redigere dokumenter uavhengig av hvor du måtte befinne deg eller hvilken PC du måtte bruke. Teknikken stiller heller ingen krav til operativsystem eller maskinvare;, det eneste kravet er at nettleseren din støtter Ajax. Med Firefox, og Opera, samt nye IE7 er ikke det noe problem.

Dette er vel og bra, men hva brukes det egentlig til i praksis?

Videoredigering og Office-pakker

Videoredigering på Internett kan høres litt søkt ut, men så skal du jo ikke klippe sammen den siste filmen til Peter Jackson heller. Eyespot er navnet på nettjenesten som lar deg klippe, lime og legge på overganger og effekter, nesten som iMovie eller Windows Movie Maker, for så å dele dem med andre brukere i ekte Youtube-ånd - slik vi har gjort her.

Videoredigering i Mozilla Firefox.
Videoredigering i Mozilla Firefox. Vis mer


ThinkFree er et annet eksempel på mulighetene Ajax gir når det gjelder Office-applikasjoner.

Et eget Ajax-OS er også under utvikling - det baserer seg på Linspire og kjenner igjen dokumentformater. Skal du redigere et tekstdokument, åpner operativsystemet den siste versjonen av en tekstbehandleren i nettleseren. Dermed slipper du å kjøpe programvaren, installere og laste den ned og oppdateringer gjøres uten at du behøver å gjøre noe siden programvaren ligger på en server.

Fremtiden

Spørsmålet er bare hva vi får se i fremtiden - ville det ikke vært gøy med spill over internett uten installasjon?

I følge Jesse James Garrett, som var en av de første til å bruke betegnelsen Ajax, finnes det ikke begrensninger for hva man kan gjøre.
I en artikkel, publisert i 2005 på nettsidene til selskapet hans, Adaptive Path, skriver Garrett at det vi nå ser ikke er rendyrkede Ajax-applikasjoner skrevet fra bunnen av, men heller en videreutvikling av de tjenestene vi har i dag.

Noe som i hvert fall er sikkert, er at vi om fem-seks år vil se tilbake og le av World Wide Web slik det er i dag.