Agfa Snapscan E50

Hvor stor forskjell er det på en skanner til 1.000 kroner i forhold til en til 2.500? Vi har sett nærmere på Agfa Snapscan E50, og sammenlignet den med vår testvinner blant billigskannerne, Canon Canoscan N656 U.

Vi har nettopp hatt en stor test av noen av de rimeligste USB-skannerne som du får kjøpt i Norge. Testen viste at det er stor variasjon i bildekvaliteten, og vi fant ut at den skanneren som ga best resultat var Canon Canoscan N656 U.

LES OGSÅ:

Vi syntes kvaliteten på denne skanneren var svært god, og for moro skyld ønsket vi å skanne de samme bildene på en langt dyrere skanner, Agfa SnapScan E50, og sammenligne resultatene. Hva mer får du hvis du dobler kjøpesummen?

Høyere oppløsning og lysbildeskanning

Det første vi legger merke til, er at dette er en ekte 1200ppi-skanner. Det er dobbel så høy optisk oppløsning som testvinneren, og gjør at du kan få med deg detaljer fra svært små originaler. Lysbilder og negativer er eksempler på slike små originaler, og Agfa E50 har innebygget DIAS-modul som muliggjør slik skanning.

Knappene i fronten gir deg rask aksess til vanlige oppgaver Foto: BEL
Knappene i fronten gir deg rask aksess til vanlige oppgaver Foto: BEL Vis mer

Fargedybden er 42 bits. Dette er meget sterkt, og bedre enn Agfas billigmodell E20, som gir deg 36 bits fargedybde. Men det er ikke mer enn de svært rimelige skannerne fra Mustek og Trust, som begge skal være i stand til å fange opp 16 biter pr kanal, eller totalt 48 bits fargedybde. Fakta er uansett at kvaliteten aldri lar seg lese ut fra spesifikasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

E50 har også hurtigknapper for forskjellige skannefunksjoner i fronten, i likhet med Mustek BearPaw 1200 og HP ScanJet 3400C.

For øvrig er det programmet ScanWise som styrer skanneprosessen, og Corel Print Office 2000 gir deg muligheter for bildebehandling og desktop publishing. Dette er de samme programmene som følger med lillebror E20.

Bedre farger

Til høyre ser du resultatene til E50. Fargene ligger mye nærmere originalen enn resultatet fra Canoscan N656 U (til venstre) Foto: BEL
Til høyre ser du resultatene til E50. Fargene ligger mye nærmere originalen enn resultatet fra Canoscan N656 U (til venstre) Foto: BEL Vis mer

I vår sammenligning viste det seg at skanneren klarte fargegjengivelser merkbart bedre enn testvinneren fra Canon. Dynamisk omfang målte vi til minst 2.0, og gjengivelse av koksgrå til sort var riktigere enn hos Canon-skanneren (som tendenserte mot brunt), men også på denne modellen kunne vi i enkelte partier med stort innslag av rødt.

E50 hadde noen små problemer i de aller lyseste partiene, men mindre enn Canon N656 U.

På gjengivelse av rene fargene så vi spesielt stor forskjell på gjengivelse av rene grønn- og rødtoner. Her er Agfa SnapScan E50 totalt overlegen de rimeligere modellene.

Når det gjelder skarphet, er fortsatt Canon hakket hvassere. Hastighetsmessig er det også ingenting å tjene på å kjøpe SnapScan E50. Den plasserer seg godt bak Canon, og sånn midt på treet dersom den hadde vært med i testen.

Artig med lysbildeskanning

Overraskende gode resultater ved skanning av lysbilder
Overraskende gode resultater ved skanning av lysbilder Vis mer

For de av dere som sitter med negativer og lysbilder som dere har lyst til å digitalisere, kan Agfa SnapScan E50 vise seg å være et meget godt alternativ til rene, langt dyrere dias-skannere. Skanneren klarer detaljer svært godt, og vi ble svært imponert også da vi skrev ut et av lysbildene på vår 1200x1200dpi blekkskriver i vanlig 10x15cm fotografi-størrelse.

Hvis du ønsker å se det innskannede bildet og prøve utskrift selv, kan du klikke her. NB! Bildet er svakt komprimert, men omtrent uten kvalitetstap (500 KB).

Verdt 2.500 kroner?

Hvis du er opptatt av at fargegjengivelsen skal være svært god, og samtidig ønsker å skanne lysbilder og negativer, er det slettes ikke dumt å investere i Agfa SnapScan E50. Hvis du derimot er mer opptatt av skarphet i bildet, hastighet, størrelse og form, er det ingen grunn til å doble innsatsen.

Les vår test av rimelige USB-skannere