Agfa SnapScan E20

Dette er etterkommeren til SnapScan 1212, og er Agfas nye, rimelige USB-skanner til tusen kroner. Vi hadde store forventninger til produktet, og fikk oss både positive og negative opplevelser.

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Skift utseende på skanneren når du skulle ønske det Foto: BEL
Skift utseende på skanneren når du skulle ønske det Foto: BEL Vis mer

Hvis det går an å snakke om gjennomsnittlig størrelse på noen skanner i denne testen, så må det være Agfa SnapScan E20 som kommer nærmest. Den er den minste av skannerne som benytter ekstern strømkilde, til tross for at det er en ren USB-skanner.

LES OGSÅ:

Gjennomsnitts-skanner?

Skanneren klarer en oppløsning på 600 x 1200 ppi, og plasserer seg dermed på linje med de andre skannerne i testen. Fargedybden er på 36 bits, noe som ikke matcher de beste, men som likevel gir et godt grunnlag for å være i stand til å gjengi farger med stor grad av nøyaktighet. Dette har også lenge vært en styrke på skannere fra Agfa.

Et bilde kan ikke bestå av 600 piksler horisontalt og 1200 piksler vertikalt. For å oppnå dette, må såkalt interpolering (oppløsningen økes med programvare som gjetter seg frem til punktene som mangler) benyttes, for å fylle de tomme pikselplassene slik at oppløsningen blir 1200 x 1200. Dette vil i de fleste tilfeller føre til dårligere kvalitet i bildet, og derfor er 600ppi den høyeste ”ekte” oppløsningen for denne og de andre skannerne med disse spesifikasjonene.

Skanneren er Twain-kompatibel, og kan derfor mest sannsynlig startes fra det bildebehandlingsprogrammet du er vant til å bruke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bra programmer

Når du pakker ut skanneren, vil du finne en stor, utbrettbar plansje som beskriver installasjonsprosessen. I tillegg finner du to fargerike plastdeksler. Disse kan byttes ut med plastdekselet i fronten på skanneren, slik at du kan forandre utseendet etter din egen smak. Helt klart detaljer med utpreget ungdomsprofil.

Programmer som følger med er Agfa Scanwise, som fungerer både som styreprogram for skanneren og bindeledd mellom skanneren og andre programmer. Det har også innebygd tekstgjenkjenningsmodul fra ReadIris. I tillegg får du Corel Print Office 2000 for bildebehandling og desktop publishing. Dette er et anerkjent og funksjonsrikt program, men Corel har ikke alltid høstet lovord for brukervennlighet.

Et nyttig tillegg er knytningen til AgfaNet. Dette er et fotolaboratorium hos Agfa. Løsningen lar deg skanne bilder og sende dem elektronisk via nettet til laboratoriet. Deretter blir bildene framkalt, og du får dem i postkassen din innen 72 timer. Det finnes for øvrig også norske aktører som tilbyr denne tjenesten, og du kan blant annet lese mer om dem i denne artikkelen.

Installasjonsprosessen er for øvrig svært tiltalende og brukervennlig. Programmene har støtte for en rekke språk, men norsk er ikke inkludert.

Skanneren er ikke utstyrt med knapper, og alle operasjoner velges fra styreprogrammet. Vi likte godt at du har muligheten til å velge mellom en rekke forhåndsinnstillinger med hensyn til kilde, for eksempel kan du skille mellom blankt og matt papir, og på den måten kan det hende at du vil få et bedre resultat på innskanningen din.

Rask og trygg skanning

Du finner ingen målemerker rundt glassplaten i skanneren, og det er likegyldig hvor du velger å legge objektet som skal skannes; i forhåndsvisningsprogrammet kan du velge for eksempel A4, og objektet vil bli riktig skannet uansett om objektet ligger skjevt eller rett på glassplaten. Meget nyttig.

En annen nyttig sak er muligheten til å dele opp bildet i flere småbilder og skanne disse i en og samme operasjon. Dette kan være kjempenyttig og tidsbesparende hvis du for eksempel har en stor fotomontasje som du bare ønsker enkelte utsnitt fra.

En A4 side forhåndsvises på 14 sekunder. Dette er det raskeste vi har registrert i denne testomgangen. Selve innskanningen i 36 bits fargedybde og en oppløsning på 300 ppi, tar i underkant av halvannet minutt for en hel A4-side, noe som også er svært raskt.

Når det gjelder skanning av magasinsiden, er ikke hastigheten like imponerende, med 4 minutter og 16 sekunder.

Best kvalitet til under tusenlappen

Her ser du resultater fra E20 til venstre, og testvinneren den gang, N656U fra Canon, til høyre Foto: BEL
Her ser du resultater fra E20 til venstre, og testvinneren den gang, N656U fra Canon, til høyre Foto: BEL Vis mer

I testen har vi lagt vekt på at skanningen skal være enkel, og ikke medføre at du skal være nødt til å drive med mye redigering i etterkant for å oppnå den kvaliteten i bildet du ønsker, før eventuell ny utskrift.

Av skannerne til under tusen kroner, er dette den skanneren som kommer nærmest opp mot å klare nettopp dette. Du kan oppleve et noe høyt innslag av rødt i de mørkeste partiene, men for øvrig sørger et dynamisk omfang på 1,9 (evne til å skille kontraster i mørke partier som vi tester med en spesiell test-strip) for at du får med deg detaljene også her. Da denne testen ble publisert ble SnapScan E20 bare forbigått av Canon Canoscan N656 U både når det gjelder skarphet og dynamisk omfang.

Også magasinsider klarer skanneren å gjengi med stor grad av korrekthet.

Konklusjon

Agfa er en av aktørene med lengst fartstid i markedet for flatbed-skannere. Som regel vet du hva du får når du velger et Agfa-produkt. Men det finnes bedre alternativer til tusenlappen akkurat nå.

Les mer...