Agfa ePhoto 1280

Et svært spesielt design skiller dette kameraet fra de andre vi har testet. Om dette er bra eller ikke er på mange måter en smakssak. Kameraet har en optisk oppløsning på 1024x768, men overføringsprogrammet øker (interpolerer) automatisk oppløsningen til 1280x960. Bildekvaliteten er bra for et kamera i denne klassen, men problemer med innendørsbilder trekker karakteren ned.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


LES OGSÅ:

Varierende bildekvalitet

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Hovedinntrykket av bildekvaliteten er at kameraet tar gode bilder utendørs, men at det er vanskeligere å få god kvalitet innendørs. Ved innendørs fotografering blir bildene ofte undereksponert, og ePhoto 1280 trivdes definitivt ikke med belysningen av vårt testmotiv. Løsningen ble å ta en god del bilder med forskjellig eksponering for å få et brukbart resultat. Dette blir for vanskelig tilgjengelig for vanlig bruk. Hvis du bruker manuell eksponering, risikerer du dessuten å få fargestikk på bildene hvis du ikke treffer helt nøyaktig.

Ved riktig eksponering er fargegjengivelsen god, men ikke helt i toppklassen. Vanskelige farger gjengis tilfredsstillende. Også kvaliteten på bildepunktene kunne etter vår mening vært bedre. Dette gjelder ikke utebildene. Innebildet har blant feilregistreringer i bakgrunnen på bildet, som har horisontale linjer som ikke finnes i virkeligheten. Hvis dette kameraet får rikelig med lys vil det likevel gjøre en god jobb med detaljene.

Zoom og gode justeringsmuligheter

Vi er ikke fornøyde med den innebygde lysmåleren, og det er spesielt ille fordi digitale kameraer er svært følsom for feileksponeringer. Dette i kombinasjon med at kameraet ikke har optisk søker, gjør at karakteren for teknisk kvalitet blir midt på treet. Men ePhoto 1280 har svært gode muligheter for å justere eksponeringen manuelt, og det er noe vi har savnet på andre kameraer. De viktigste justeringene er blender, lukker og hvitbalanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameraet er utstyrt med en 2" TFT-skjerm med 110 000 piksler som også er den eneste søkeren på kameraet. Dette kan være et problem i sterkt sollys, men LCD-skjermen gir sterkt nok bilde til å håndtere de fleste situasjoner, og kvaliteten på denne skjermen er godt over gjennomsnittet. LCD-skjermen har også et enkelt menysystem som styrer alle funksjonene i kameraet. ePhoto 1280 har 3x zoom og en brennvidde på 38-114 mm (tilsvarende 35mm-kamera).

Kameraet lagrer bildene på SmartMedia minnebrikker, og leveres standard med et 4 MB-kort, som gjør at du kan ta fra 6 i aller beste kvalitet til 60 i dårligste. Etter at bildet er tatt, vises det på skjermen i de sekundene det tar å skrive bildet til minnebrikken. Dette er en stor fordel, fordi det gir deg tid til å kontrollere om bildet ble bra. Kameraet eksponerer raskt etter at du har trykket ned utløseren, men kameraet bruker for lang tid på å skrive bildet til SmartMedia-kortet, og du må typisk vente 14 til 17 sekunder før kameraet er klart til å ta neste bilde.

God programvare

Overføringsprogrammet til ePhoto 1280 øker automatisk oppløsningen (interpolerer) fra 1024x768 til 1280x960. Vår erfaring med dette er at forbedringen i kvalitet er marginal. Overføringsprogrammet har også en rekke funksjoner for grunnleggende bildebehandling. Dette er en bedre løsning enn å legge ved et annet bildeprogram, fordi du slipper å lære to forskjellige programmer. Programmet kan blant annet fjerne fargestikk automatisk, men du kan også gjøre alle innstillingene selv. Det er det også en god albumfunksjon. Denne tillater blant annet dra-og-slipp av bilder direkte i tekstbehandling o.l. I tillegg får du også en Twain-driver som gjør at du kan hente bildene direkte i et hvilket som helst bildeprogram. Alt i alt har Agfa gjort en god jobb med programvaren.