AE WLAN nettradio

Nettradio på PC er gammelt nytt, men ikke alltid like praktisk. AE er nesten som en vanlig radio i bruk, men er altså en nettradio i "forkledning".

Radio på nettet har eksistert lenge, vi skrev om det i 2001 i denne artikkelen. Vi har også skrevet om nettradio på PC i denne artikkelen, og omtalte en frittstående nettradio for WLAN i her.

Nå har vi hatt denne radioen en stund, her er vår rapport.


Den trådløse radio

At en radio er trådløs er ikke akkurat revolusjonerende. At en nettradio ikke bare er et program på en PC, men antar en fysisk form og blir trådløs som en god gammel analog radio er derimot en nyvinning.

Utvendig ser den ut som en bordradio med mange knapper og et lite display - inni sitter det en liten Linux-basert datamaskin.

Den har altså innebygd WLAN - det er ingen utvendig antenne - som støtter 802.11g/b, og formatene som støttes er Real Audio, MP3 og Windows Media.

Apparatet må kobles til en strømadapter, det er ingen plass til batterier.

På baksiden er det også tilkobling for hodetelefoner eller stereoanlegg, kontakten er minijack.

Den er altså ikke helt trådløs, som f.eks. en Tivoli PAL. Dette skyldes at strømforbruket hos et prosessorbasert apparat med WLAN er en god del høyere enn for en analog radio som greier seg med bare signalmottak og forsterkning.

I bruk

Når du kobler radioen til strømnettet må den først boote, noe som tar noen sekunder. Normalt vil den typisk stå i standby når den ikke brukes, da dukker klokken opp og viser timer/minutter. Slår du den på fra standby er den på omtrent umiddelbart.

For å komme i gang må du kjøre gjennom menyene for oppsett av trådløs tilkobling. Manøvreringen er enkel og intuitiv, med skruknappen som velger verdi og Select / Back - knappene som beveger deg opp og ned i menytreet.


Radioen søker etter trådløse nett, du velger mellom åpne eller beskyttede nett (hvis de finnes), velger synlige eller taster inn skjult SSID og eventuelt nøkkel. Så er du på nett etter kort tid.

For å finne stasjoner kan du velge ut fra geografi eller sjanger. Skal du høre på NRK må du velge Location/Europe/Norway/Station og så dreie knappen til du finner den norske stasjonen du vil høre på.


Så bruker den litt tid på å finne datastrømmen og henge seg på - så er det bare å lytte.

Velger du sjanger er det bare å dreie til du finner noe som passer, så trykke Select og dreie knappen igjen til du finner en stasjon du vil sjekke ut.

Ønsker du å lagre stasjoner kan du holde en av nummerknappene 1 - 8 nede til displayet viser at det har lagret stasjonen. Så er det bare å trykke på knappene for å velge stasjon direkte.

Radioen kan spille både sanntids sendinger eller lagrede opptak - "on demand". Hvis stasjonen byr på slike programmer vil du bli spurt om du vil lytte nå eller velge blant tilgjengelige programmer.

Avspilling av lokale musikkfiler

Radioen kan også spille av musikkfiler - eller podcast-filer for den saks skyld - som ligger lagret på en av PCen i hjemmenettverket ditt. Da velger du Media Player, så velger du hvilken PC den skal koble seg til, så velger du mappe og den begynner å skanne innholdet. Den kan lese MP3 og WMA filer og playlister i M3U format, og det er bare å velge når den har skannet ferdig.

Vil du spille fritt valgte filer etter hverandre kan du velge nye mens den spiller, disse valgene blir da lagt i en kø. Da kan du bruke nummerknappene som nå fungerer som knapper på spillere flest, og styrer play/stop/skipFW/skipBW.

Fungerte det bra i praksis?

For de av oss som er vant til å vandre i hierarkiske menystrukturer er det plankekjøring å bruke denne radioen.

Men sammenlignet med en Tivoli PAL eller annen enkel FM-radio blir forskjellen stor. Man bør derfor være litt mer en uinteressert i teknikk for å ha glede av denne type radio. Det er ikke noe man kjøper til svigermor til å ha på badet...

Kvaliteten på den interne lyden er god der hvor sendingene har kurant bitrate og nettforbindelsen er god. Som kjent er IP-nett og sanntidstjenester avhengig av at forsinkelser i trafikken ikke gjør at minnebufferen går tom. Og alle som har hørt på nettradio og sett video over nett vet at trafikken stadig blir for tett og avbrudd oppstår.

Det samme skjer også ved DAB, og gode gamle FM er heller ikke perfekt.

Avbrudd skjedde i liten grad på norske sendinger, mens utenlandske måtte bufres på nytt langt oftere.

Vi koblet radioen til stereoanlegg og lydkvaliteten var utmerket på høy bitrate. 128 kbit MP3 er det meste den gjengir og det er kurant for de aller fleste til radiobruk.

Men den bød også noen mindre positive opplevelser:

Vårt testeksemplar hadde noen rare ulyder som hørtes i den interne høyttaleren, men ikke ut på eksternt anlegg. Selv da fortsatte den å lage hørbare "snorkelyder" selv om selve lydsignalet var blokkert.

I vårt hjemmenett ga den opp å lete etter andre PCer etter få sekunder da den skulle stå som Mediespiller, mens på nettverket i redaksjonen dukket alle PCene opp.

Konklusjon

Denne type apparat har absolutt noe for seg, og det vil ganske sikkert dukke opp flere utgaver med andre design både i eksteriør og manøvrering.

Prisen på 2.495 kr inkl mva er høy for en liten bordradio, men ser man den som en liten datamaskin, trådløst aksesspunkt og mediespiller er det ikke så galt.

Mer informasjon hos minekanaler.no.