Advarer mot falsk Telenor-side

Prøver å lure til seg brukernavn og passord.

PASS PÅ: En falsk Online.no-side spres via e-poster. Siden prøver å lure til seg brukernavn og passord fra Telenor-kunder. Foto: Datahjelperne
PASS PÅ: En falsk Online.no-side spres via e-poster. Siden prøver å lure til seg brukernavn og passord fra Telenor-kunder. Foto: Datahjelperne Vis mer

Nytt år, nye svindler å bli lurt av. I går kunne vi melde om en ny pakkesvindel som herjer på e-post. Her prøver svindleren å lure mottakeren til å betale inn «manglende betalingsgebyr».

Nå melder Telenor på sine nettsider at det sirkulerer en svindel-e-post der mottakerne oppfordres til å logge inn på en falsk Online.no-side.

– Den falske Online.no-siden spres nå via eposter som prøver å lure til seg brukernavn og passord. Husk å sjekke adressefeltet øverst i nettleseren før du gir fra deg personlig informasjon! Vi prøver å få tatt ned siden så fort som mulig, skriver Telenor Security Operation Centre (TSOC) på sin Facebook-nettside, etter å ha blitt tipset av sikkerhetsnettstedet Datahjelperne, som oppdaget e-posten i omløp.

Slik ser du forskjell

Den falske siden har mange likheter med den ekte, men i dette tilfellet er blant annet skrifttypene annerledes. Den viktigste indikatoren er dog ifølge Telenor adressefeltet, som ikke har noe med Telenor eller Online.no å gjøre.

SJEKK ADRESSEFELTET: Du kan se at den falske Online.no-siden er falsk ved å se på adressefeltet. Klikk for større bilde. Foto: Datahjelperne
SJEKK ADRESSEFELTET: Du kan se at den falske Online.no-siden er falsk ved å se på adressefeltet. Klikk for større bilde. Foto: Datahjelperne Vis mer

– Svindlerne blir flinkere og flinkere til å kopiere den ekte siden de prøver å forfalske, og språket har også blitt bedre. Dessverre er det oversettere i Norge nå som hjelper dem til å gjøre språket stadig bedre, sier Datahjelperne.no-gründer Jørund Heimholt i en kommentar til Tek.no.

Hvordan unngå å bli svindlet?

Jørund Heimholt har i årevis hjulpet nordmenn ved å avsløre svindelforsøk på nettet. Den siste tiden har han skrevet om flere svindler ut over denne fra Telenor, deriblant har han advart mot en falsk Elkjøp-side på Facebook. Han innrømmer det er mye å ta tak i.

- Jeg forsøker å dekke de sakene som når ut til mange og som påvirker mange. Jeg har ikke kjangs til å ta alt, sier Jørund Heimholt i en kommentar til Dinside.

For å unngå å bli svindlet, er det flere ting man bør gjøre, ifølge Heimholt:

  • Sjekk avsender, enten det er en e-post, SMS eller en nettadresse.
  • Dobbeltsjekk nettadresse.
  • En annen god indikator: Ved svindel blir du ofte sendt igjennom mange nettadresser via url-redirecting.
  • Sjekk fonter og design. Det er for eksempel ofte feil på logo.
  • Sjekk om alle linker er aktive på siden. På svindel skjer det sjeldent.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!