Advarer mot falsk Facebook

Stjeler brukernavn og passord.

Sikkerhetsselskapet PandaLabs melder i dag om at de har avdekket et nytt, hissig svindelforsøk, denne gangen rettet mot brukere av Facebook.

Det dreier seg om en side som er utformet som innloggingssiden til Facebook, men så snart du har tastet brukernavn og passord vil du få en feilmelding om at brukernavnet og/eller passordet ikke er godtatt. Det som i praksis har skjedd er at både brukernavnet og passordet ditt har havnet i gale hender. Metoden er kjent som "phishing", altså at man fisker ut informasjon fra brukeren.

Verre enn å miste lommeboka

Pass på lenkene

Lenken til siden spres blant annet via eposter, i følge PandaLabs. Svært mange mottar eposter fra Facebook hver gang noe nytt skjer på profilen deres, ved venneforespørsler og lignende. Nå kan det være grunner til å være ekstra påpasselige før man klikker på lenkene i disse epostene.

Advarer mot falsk Facebook


Den falske Facebook-sida ender på ".net" og ikke ".com", men er ellers til forveksling lik originalen. Her får brukeren en feilmelding fordi hun tilsynelatende har tastet feil passord og/eller brukernavn, noe hun ikke har gjort. Foto: PandaLabs

Så snart svindlerne har Facebook-brukernavnet og passordet ditt, kan de for eksempel legge inn elementer på profilen din som inneholder spam og annet skadelig innhold, og kan også spamme kontaktene dine på ulike vis. Det er bare noen av konsekvensene som blir påpekt av PandaLabs, som gir følgende anbefalinger:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke svar på eller følg lenker i eposter du ikke er sikker på stammer fra Facebook.
- Har du først klikket på en lenke, sjekk adressefeltet i nettleseren, og at det virkelig står www.facebook.com der.
- Hvis du har lagt inn brukernavn og passord på den falske siden, må du raskest mulig logge deg på www.facebook.com og endre passordet ditt.
- Hvis du ikke kan logge deg på kontoen din må du ta kontakt med Facebook for å ta tilbake identiteten din.

Kilde: PandaLabs

Les også:
Beskytt deg mot keyloggere
Her er de vanligste passordene