Advarer deg før du trykker

Med Web of Trust installert, slipper du å rote deg bort i nettets mørke bakgater.

<strong>RØDT LYS:</strong> Lenka med den røde ringen bak bør du ikke trykke på.
RØDT LYS: Lenka med den røde ringen bak bør du ikke trykke på. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPDATERT 8. november 2016:
Artikkelen under er fra 2014 og omtaler nettjenesten Web of Trust. Den har nylig blitt fjernet både fra Chrome, Firefox og Android fordi en tysk TV-kanal har avslørt at selskapet bak selger data om brukerne – riktignok ikke direkte identifiserende, men som det visstnok skal være lett å koble til identiteten til brukerne.

Vi anbefaler deg derfor ikke å installere Web of Trust (og avinstallere det om du har det installert), men vi lar den opprinnelige artikkelen stå som før.

Nettet har med årene blitt et eldorado for svindlere, enten de prøver å få penger fra deg ved å sende epost om at du har vunnet i et lotteri, setter opp en falsk innloggingsside for å prøve å få tak i passordet ditt eller lager programvare som virker legitim, men som viser seg å spionere på deg.

Enkelte nettsteder kan til og med ha innhold som utnytter sikkerhetshull i nettleseren din eller får den til å laste ned filer.

Tabnabbing

Et annet eksempel er såkalt tabnabbing, der en inaktiv fane plutselig kan endre innhold, slik at du blir lurt til å tro at det for eksempel er Facebooks innloggingsside.

For ikke å snakke om en rekke nettbutikker du bør holde deg unna og annet grums rundtom.

Men det finnes remedier. Web of Trust er for så vidt ingenting nytt, og vi har gjentatte ganger omtalt det i en bisetning her og der på DinSide, men tjenesten er såpass kjekk at vi i dag hadde lyst til å vie den en egen artikkel.

Viser deg hvilke nettsteder du bør styre unna

Web of Trust (WOT) er en nettjeneste som har over 100 millioner brukere. Tjenesten gir brukerne muligheten til å rapportere inn nettsider man ikke kan stole på, og når noen gjør det, kan resten av brukerne dra nytte av andres erfaringer.

Det gjør du ved å installere et nettlesertillegg, som er tilgjengelig for «alle» nettlesere; både Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari og Opera.

ENKELT: Grønn er greit, rød er ikke.
ENKELT: Grønn er greit, rød er ikke. Vis mer


Når du har installert denne utvidelsen, vil det dukke opp et merke bak alle lenker du finner på Google, Facebook, Twitter eller hvor det måtte være, som angir i hvilken grad nettsiden er trygg.

Dette er da basert på hva brukerne har rapportert inn, som også inkluderer hvorvidt nettsiden er egnet for barn.

Beveger du muspekeren over merket, får du se flere detaljer:

IKKE KLIKK: Se her, ja. Det er ikke siden man vil laste ned programvare fra.
IKKE KLIKK: Se her, ja. Det er ikke siden man vil laste ned programvare fra. Vis mer

Vær med å rapportere

I nettleseren vil du også til en hver tid se om nettsiden du er på er til å stole på via ikonet på verktøylinja. Er den ikke det, vil du også få opp en advarsel om at mange brukere har rapportert den inn, slik at du selv kan ta stilling til hvorvidt du vil laste den inn eller hoppe tilbake.

Trykker du på ikonet, kan du også legge igjen din egen tilbakemelding om nettsiden:

OGSÅ EN SLAGS BARNEVAKT: Web of Trust viser deg hvorvidt du kan stole på nettsiden du surfer på.
OGSÅ EN SLAGS BARNEVAKT: Web of Trust viser deg hvorvidt du kan stole på nettsiden du surfer på. Vis mer

En av nettets godbiter

Bak «settings»-lenka finner du også et par innstillinger; for eksempel om du vil aktivere foreldrekontroll, slik at nettsteder som er vurdert uegnet for barn blir stoppet.

Er e-posten ekte? Slik avslører du svindlerne

Selv har jeg lenge hatt WOT installert i nettleseren, og ved et par anledninger har jeg også opplevd å bli stoppet av en advarsel – dette er definitivt en av nettets mange godbiter som ikke er så kjent for folk flest.

Besøk nedlastingssiden for å finne versjonen til din nettleser, eller les mer om hvordan Web of trust fungerer.

SAMLESIDE:

Datasikkerhet

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!